Metode ispitivanja analgezije

Vizualna analogna skala
Vizualna analogna skala
Vizualna analogna skala
Vizualna analogna skala

Metode ispitivanja analgetičkih osobina lijekova ili eksperimentalno izazivanje bola, koje se suzbija primjenom analgetika.

  • primjena toplote na ograničeni dio tijela eksperimentalne životinje
  • primjena mehaničkog pritiska na određeni dio tijela
  • električna stimulacija zubne pulpe
  • stavljanje životinje na vruću ploču
  • i.p. primjena bradikinina

Vrijeme latencije je kvantitativni parametar određivanja analgetičke aktivnosti od momenta aplikacije uzroka bola do reakcije kojom životinja izbjegava bol.

Kliničko ispitivanje: u bolesnika u postoperativnom periodu (opijati), ili u bolesnika s hroničnim reumatskim obljenjima (antipiretički analgetici).

KIA: dvostruko slijepa klinička proba, kontrola se tretira placebom. Subjektivan parametar (izjava boesnika) i vrlo je nepouzdana.

McGill upitnik za bol

Korisiti se za utvrđivanje karakteristika bola. Dizajniran je da pomogne pacijentima da mogu opisati bol onako kako ga osjećaju, kako djeluje na njih, te njegov kvalitet.

Informacije se prikupljaju o:

  • lokalizaciji bola
  • šablonu javljanja (konstantan, povremen)
  • intenzitetu bola: Numerička skala za određivanje bola (NRS) numerička skala sa 11 podioka gdje se mogu utvrditi klinički značajna poboljšanja u pacijenta.

Vizualna analogna skala (VAS) se koristi radi evaluacije jačine bola ili olakšanja bola u terapiji. Predstavnja liniju koja mora biti dugačka 10 cm, podijeljena na podioke, sa frazama kao što su «bez boli» na lijevom kraju skale i na desnom djelu frazu «najjači mogući bol».

Bez obzira koja metoda je odabrana, trebala bi biti često i rutinski korištena da bi se utvrdile promjene tokom vremena, naročito tokom terapije. VAS je skala koja je najčešće korištena u kliničkim studijama za evaluaciju djelotvornosti tj. efikasnosti pojedinih analgetika u terapiji bola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.