Britanci najdeblji u Evropi

Gojaznost
Gojaznost
Gojaznost
Gojaznost

Velika Britanija bi trebalo da na kolektivnom nivou svoje dnevne obroke umanji za pet milijardi kalorija kako bi usporila epidemiju gojaznosti, naveli su zdravstveni zvaničnici u izveštaju. Sekretarijat za zdravlje naveo je u izveštaju da većina odraslih u zemlji od 60 miliona ljudi, već jede previše. Prosječan Britanac unosi 10 odsto više kalorija nego što mu je potrebno, zaključuje se.

Britanija ima jednu od najdebljih populacija u Evropi – više od 60 odsto odraslih i trećina djece, starosti 10 i 11 godina, imaju prekomjernu težinu ili su gojazni.  U novom izveštaju preporučuje se promjena načina ishrane i uvođenje prakse vježbanja, kako bi do 2020. broj gojaznih Britanaca počeo da opada.

Glavna medicinska zvaničnica Britanije Seli Dejvis ocjenila je da ljudi treba da budu iskreniji sa sobom kada se radi o tome koliko hrane unose u organizam svakog dana. Gojaznost povećava rizike od bolesti srca, dijabetesa i raka, ukazuju stručnjaci i dodaju da liječenje debelih pacijenata košta nacionalnu zdravstvenu službu 5,1 milijardu eura svake godine.

Ministar zdravlja Endrju Lensli rekao je da će Britanija nastaviti da sarađuje s proizvođačima hrane i pića kako bi bila smanjena količina soli i masnoće u njihovim proizvodima. Vodeće medicinske i humanitarne organizacije ranije su kritikovale sporazum između vlade i proizvođača, uz obrazloženje da oni diktiraju vladinu politiku. Lensli je dodao da će vlada razmotriti i da li bi pomogao “porez na debljinu”, ali je istakao da će se favorizovati dobrovoljan i kooperativan pristup. Vlada će, takođe, pokrenuti različite inicijative kako bi ohrabrila ljude da vježbaju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.