Bakterijske upale kapka

Bakterijska infekcija kapka
Bakterijska infekcija kapka
Bakterijska infekcija kapka
Bakterijska infekcija kapka

Furunculus palpebrae

Gnojna upala žlijezda kapaka i okolnog tkiva. Kapak je jako edematozan, spušten, bolan, rima palpebrarum je zatvorena, a aktivno otvaranje kapaka je onemogućeno. U središtu furunkula nalaze se gnojne mase koje mogu spontano perforirati. Regionalne limfne žlijezde su povećane. Treba skrenuti pažnju da svi gnojni procesi koji su locirani iznad gornje usne mogu biti veoma loše, a ponekad i fatalne prognoze, stoga što se krv iz tog područja usmjerava prema orbitama, moždanim ovojnicama kao i sinusu kavernozusu. U liječenju se ordiniraju visoke doze antibiotika per os i pareneteralno uz aplikaciju toplih obloga, a kada se stvori kolekcija gnoja onda je indicirana incizija s drenažom.

Flegmona i apsces

Predstavlja difuznu gnojnu upalu kapaka s kliničkom slikom i simptomatologijom, koja je slična gore opisanim promjenama samo što je čitav tok brži i burniji. Terapija je antibiotska peroralno i parenteralno. Indicirana je široka incizija sa drenažom, a voditi računa o tome da se ne povrijedi musculus orbicularis oculi, i druge strukture. Inciziju treba raditi paralelno s rubom kapaka ili rubom orbite.

Erizipel (erisipelas)

Crveni vjetar može zahvatiti i kapke. Klinička slika je ista kao na drugim dijelovima kože. Od komplikacija javlja se propagiranje oboljenja prema orbitama i meningama. Liječi se penicilinom.

Antraks (pustula maligna)

Uglavnom se javlja kao profesionalno obljenje kod mesara, kožara i drugih sličnih profesija, iako je ono moguće i u drugim profesijama. Klinička slika identična je kliničkoj slici maligne pustule druge lokalizacije. Uzročnik oboljenja je bacilus antracis. Oboljenje karakterizira sklonost ka stvaranju opsežnih ožiljnih promjena. Uz ostalo, liječenje koje je identično liječenju antraksa na drugom mjestu sa plastičnim operacijama na kapcima radi otklanjanja ožiljnih deformiteta, na prvom mjestu ektropijuma.

Lues kapaka (lues palpebrae)

Danas je rijetko. Može se javiti u sva tri klinička stadija. Obično se javlja u obliku ulcus durum. Dijagnozu postavljamo nalazom treponeme. Uz lokalni nalaz obično imamo i bezbolni regionalni otok limfnih žlijezda. Oboljenje je sklono stvaranju opsežnih ožiljnih promjena.

Tuberkuloza kapaka (tuberculosis palpebrae)

Tuberkuloza kapaka može se javiti u nekoliko kliničkih oblika. Može se javiti u obliku lupus vulgaris kada se sa kože lica bolest širi prema kapcima. Sanacijom oboljenja nastaju opsežne ožiljne promjene. Međutim, tuberkuloza kapaka može se javiti i pod slikom skrofuloderme (tuberculosis cutis coliquata) koju karakterizira nastajanje abscesa u subkutisu. Nadalje, tuberkuloza se može manifestirati i kao tuberkulozni tarsitis. Liječenje je identično liječenju tuberkuloze drugih lokalizacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.