Insuficijencija lijevog srca

Insuficijencija lijevog srca
Insuficijencija lijevog srca

Definicija

Insuficijencija lijevog srca predstavlja stanje nesposobnosti lijeve klijetke da u sistemsku cirkulaciju ubaci dovoljnu količinu krvi za potrebe tkiva i organa, u miru i naporu i pored normalnog priljeva krvi u lijevo srce.

Etiologija

Brojni su uzroci zatajenja lijevog srca: koronarna bolest, hipertenzija, kardiomiopatija, miokarditis, infiltrativne bolesti miokarda, stenoza aortnih i pulmonalnih zalistaka, aortna i mitralna insuficijencija i urođena srčana mana. Postoje stanja koja već oboljelo srce opterećuju i tako ubrzavaju pojavu insuficijencije. To su težak fizički rad, tireotoksokoza, anemija osobito ako naglo nastaje zbog krvarenja, trudnoća i porod, beri-beri, zatim oštećenja miokarda lijekovima, ionizirajućim zračenjem, povišena tjelesna temperatura i infekcija, plućna embolija, poremećaji srčanog ritma, posebno tahikardija, česte ekstrasistile i blokovi, operacije, nagli gubitak tekućine (povraćanje, proljev i znojenje), infektivni endokarditis, stres i povećan unos soli.

Klinička slika

Najkarakterističniji simptom je otežano disanje (dispnoja). U početku se javlja samo pri većem fizičkom naporu, a kasnije pri običnoj aktivnosti iu miru. Bolesnici imaju neugodan osjećaj u prsima i prinuđeni su da dišu površno i ubrzano.

Bolesnik ima otežano disanje u ležećem položaju (ortopnoja). Mora da sjedi u krevetu ili da ustane da bi lakše disao. Zato spava s dva ili više jastuka. Ortopnoja je tipična za insuficijenciju lijevog srca. Bolesnici koji imaju insuficijenciju desnog srca takodje teško dišu, ali mogu spavati na ravnom.

Paroksizmalna noćna dispnoja ili “srčana astma” je iznenadni napad teškog disanja, koji se javlja noću tijekom spavanja. Liči na astmatični napad. Bolesnik ima dojam da će se uguši, kašlje i izbacuje malo vodenastog sadržaja.

Edem pluća je najteži znak insuficijencije, a ujedno i jedno od najdramatičnijih stanja u kardiologiji. Bolesnik izgleda kao da će svakog trenutka da se uguši, kašlje, krklja mu u plućima i iskašljava veliku količinu pjenušave, a nekad i sukrvičav tekućine. Jako je uplašen, uzbuđen, blijed ili bledocijanotičan, obliven hladnim znojem i potpuno iscrpljen.

Kašalj je čest sintom. Prati dispnoja i ortopnoju, ali se javlja i kao samostalan znak. Suh kašalj tjedna napora ili tijekom noći je karakterističan za početak insuficijencije lijevog srca.

Cheyne-Stokesov (Čejn-Stoksovo) disanje nije tipično za insuficijenciju lijevog srca, ali se javlja kada bolesnik ima i aterosklerozu krvnih žila mozga. Kod njega se smjenjuje prestanak disanja (apneja) s ubrzanim i otežanim disanjem.

Opća slabost, malaksalost i umor su redoviti znaci popuštanja. Zatim se javljaju cijanoza (modra boja) perifernih dijelova tijela. Oligurija i nikturija (smanjeno mokrenje i noćno mokrenje) se javljaju zbog smanjenog protoka krvi kroz bubrege. Ako duže potraje dolazi do pojave otoka (edem) koji su karakterističniji za insuficijenciju desnog i cijelog srca. Zbog smanjenog protoka krvi kroz mozak mogu javiti nesanica ili pospanost, uznemirenost, pretjerano znojenje i Cheyne-Stokesov disanje.

Ako insuficijencija nastaje naglo, onda se razvijaju kardiogeni šok i akutni plućni edem.

Objektivnim pregledom se nalazi proširenje lijeve klijetke (dilatacija) i zadebljanje njenih zidova (hipertrofija). Nalaz na srcu ovisi od osnovnog oboljenja. Ako se čuje galopni ritam to je tipično za insuficijenciju. Nad pulmonalnim ušćem je naglašen drugi ton. Na plućima se čuju vlažni, a nekada i piskavi tonovi. Ultrazvuk pokazuje uvećano srce. EKG skoro nikada nije normalan.

Dijagnoza

Postavlja se na temelju anamneze, kliničkog pregleda, rendgenografije srca i pluća i ultrazvuka.

Komplikacije

Tromboembolije, aritmije, plućne infekcije i kamen u bubregu se javljaju kao komplikacija insuficijencije.

Liječenje

Neophodno je otkriti i liječiti osnovni uzrok insuficijencije. U najtežim slučajevima, kada se tegobe javljaju iu miru, zabranjen je svaki fizički rad. Dovoljno je da bolesnik ostane u sobi, da se odmara u fotelji, dovoljno spava i ima psihički mir. U težim slučajevima mora ležati 24 sata. Kod ostalih bolesnika preporučije se umjerena fizička aktivnost. U prehrani se smanjuje so. Da bi se osigurao psihički mir daju se sedativi, a kod edema pluća i morfij. Zatim se koriste kardiotonici za jačanje srca, ACE inhibitori, diuretici i beta blokatori. Kisik se koristi kod akutne insuficijencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.