Upale rubova kapka

Blepharitis squamosa
Blepharitis squamosa
Blepharitis squamosa
Blepharitis squamosa

Upale rubova kapaka su dosta česta oboljenja. Etiologija je polimorfna. Dosta se često javlja kod osoba koje su konstitucionalno predisponirani. Refrakcione anomalije (hipermetropija i astigmatizam) mogu imati svog udjela u nastanku blefaritisa. Nehigijenski uvjeti, štetni utjecaj dima i prašine, hipovitaminoze kao i neka hronična oboljenja u organizmu mogu za posljedicu imati upalu kapaka. Poznato je da kod ljudi koji boluju od šećerne bolesti nastaju česte, recidivirajuće i tvrdokorne upale kapaka. Postoji veliki broj kliničkih formi upala kapaka:

Blepharitis squamosa

Spada u grupu najblažih upala kapaka. Najčešći uzrok su refrakcione anomalije kao i konstituciona predispozicija. Bolesnici imaju često treptanje, žućkastu sekreciju, osjećaj žarenja i stranog tijela. Rubovi kapaka su crveni, a po rubovima se nalaze sedefaste ljuspice koje se ljušte. Primijećeno je kod ovih bolesnika perutanje na koži kosmatog dijela glave, kao i seboreja. U terapiji se savjetuju higijensko dijetetske mjere. Treba korigirati refrakcione anomalije. Uz vitaminoznu terapiju potrebno je ordinirati antiseptične kapi i masti (ung. 1% Acidi salycilici).

Blepharitis ulcerosa

Ovdje se radi o težem obliku upale kapaka. Najčešći uzročnik je stafilokok. Upaljeni su rubovi kapaka ali su zahvaćene i žlijezde kapaka kao što su Meibomove, Mollove i Zeissove, odnosno folikuli trepavica. Rubovi kapaka su neravni, crveni, zadebljali. Cilije ispadaju i nastaju mjesta koja su bez trepavica (madarosis). Ostale cilije su slijepljene. Na kapcima se vide ulkusi koji su ispunjeni gnojnim sadržajem. Ove promjene mogu dovesti do izvrtanja rubova kapaka i trajnih deformiteta. Oboljenje je tvrdokorno, dugo traje i liječi se godinama. Potrebno je odstraniti gnojne i nekrotične mase s rubova kapaka i premazati ih antiseptičnim mastima. Inače treba ordinirati antibiotike prema antibiogramu u vidu kapi i masti, nekoliko puta dnevno.

Blepharitis angularis

Izazivač ovog oboljenja je bacilus Morax-Axenfeldu. Obično zahvati vanjske rubove kapaka. Koža vanjskih uglova očnih kapaka je crvena i vlažna. Konjunktive su hiperemične. Bolest je tvrdokorna i ne reagira na uobičajenu antibiotičku terapiju. Koristi se mast Zinci sulfati, odnosno Aluminium crudum. Treba tuširati konjuktive kapaka i prelazne brazde 1% otopinom srebrenog nitrata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.