Nada za ovisnike od heroina

Nada za ovisnike od heroina
Nada za ovisnike od heroina
Nada za ovisnike od heroina
Nada za ovisnike od heroina

Tim meksičkih stručnjaka s Nacionalnog instituta za psihijatriju je objavio ovih dana da je uspješno testirao vakcinu protiv heroina na miševima i da se sprema da ispitivanje nastavi na ljudima.

Vakcina, koja je patentirana u SAD, djeluje tako što organizam čini otpornim na dejstvo heroina pa korisnici više ne osjećaju zadovoljstvo kada šmrču ili ubrizgavaju dotičnu drogu, prenosi Rojters.

“To će biti vakcina za ozbiljne ovisnike, koji nisu imali uspeha sa drugim terapijama odvikavanja” ističe Maria Elena Medina, direktor pomenutog instituta.

Naučnici širom svjeta već više godina tragaju za vakcinom kojom bi se postiglo odvikavanje od droge, ali dosad još niti jedna od njih nije sasvim razvijena i puštena na tržište.

Najbliže cilju, osim Meksikanaca, su američki stručnjaci sa Nacionalnog instituta za zloupotrebu narkotika, koji prijavljuju značajan uspjeh u razvijanju vakcine protiv kokaina.

Inače, tokom testiranja meksičke vakcine na miševima, njima je duže vrijeme bio dostupan heroin, ali su ga vakcinisane životinje znatno manje koristile nego nevakcinisane.

Meksiko je jedna od zemalja najvećih proizvođača droge, a predstavlja i tranzitnu zemlju za dopremanje narkotika na tržište SAD. Ova zemlja ima sve veći problem sa zavisnicima od droge. Po riječima meksičkog ministra zdravlja Hosea Kordove, trenutno ima 450.000 Meksikanaca teških ovisnika. Najveća koncentracija ovisnika je uz koridor kojim se narkotici dopremaju u SAD.

Od 2006. godine je u sukobima suprotstavljenih kartela koji krijumčare drogu, ostvarujući milijarde dolara zarade, stradalo preko 47.000 Meksikanaca.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.