Ectropion

Ectropion
Ectropion
Ectropion
Ectropion

Obrnuto stanje od entropijuma je ektropijum. To je stanje kada je rub kapka izvrnut prema vani. U tom slučaju kapak ne priliježe uz bulbus pa se i bulbarna i palpebralna konjunktiva isušuju. To bolesnik doživljava kao stalnu iritaciju, suzenje, pečenje, osjećaj stranog tijela a konjunktive su stalno hiperemične. I ovdje postoji više uzroka nastanka ektropijuma:

  • Ectropium spasticum – nastaje kod česte upale kapaka i pretežno kod mlađih ljudi
  • Ectropium cicatriceum – obično poslije opsežnih ožiljnih promjena na koži kapaka i lica kod povreda, tumora, upale, pemfigusa, antraksa, tuberkuloze i luesa kože
  • Ectropium paralyticum – poslije paralize nervus facialisa
  • Ectropium senile – uglavnom kod starijih ljudi uslijed mlohavosti kože i mišića očnih kapaka

Liječenje:

Treba liječiti osnovnu bolest. Kod senilnog ektropijuma, ako je blaže forme, preporuča se lagana masaža rubova kapaka uz vraćanje rubova kapaka na bulbus. Kod ožiljnog ektropijuma treba ekscidirati ožiljke, po potrebi transplantirati kožu, rekonstruirati kapak uz plastičnu operaciju koja ima za cilj skraćivanje ruba kapka i priljubljivanje uz bulbus. Kod paralitičkog ektropijuma, obično se radi operacija skraćivanja ruba donjeg kapka s ciljem priljubljivanja ruba kapka uz bulbus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.