Ptosis

Ptosis
Ptosis
Ptosis
Ptosis

Gornji kapak je u cijelosti ili djelimično spušten, tako da je podizanje gornjeg kapka aktivno onemogućeno. U kliničkoj slici vidimo da je gornji kapak spušten. Rub kapka prekriva zjenično područje tako da ukoliko pacijent želi vidjeti, mora podignuti glavu. Rima palpebrarum je sužena. Čelo je obično nabrano zato što bolesnici kontrakcijom čeonog mišića pokušavaju podići gornji kapak. Ptoze po svom porijeklu mogu biti urođene i stečene.

Urođene ptoze su uglavnom obostrane. Naslijeđuju se dominantno. Obično se radi o hipoplaziji levatora palpebre. Dijele se na nekoliko podgrupa:

  • jednostavne
  • udružene sa drugim anomalijama
  • udružene s oftalmoplegijama
  • sinkinetične ptoze (ovdje je funkcija podizača kapka uredna ali se radi o paradoksalnoj inervaciji).

Stečena ptoza može biti jednostrana ili obostrana. Nastaje zbog lezije nervus oculomotoriusa i stoga može biti udružena s poremećajima funkcije mišića koje inervira nervus. Može biti zahvaćen i musculus sphincter pupillae. Lezijom vratnog simpatikusa može nastati djelimična ptoza. Radi se o Claude-Bernard-Hornerovom sindromu koga karakterizira mioza, ptoza i enoftalmus. Obično se intervenira na podizaču gornjeg kapka u smislu skraćivanja njegove insercije ili ligaturom koja se može povremeno korigirati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.