Uz pomoć hrane do zdravih noktiju

Uz pomoć hrane do zdravih noktiju
Uz pomoć hrane do zdravih noktiju
Uz pomoć hrane do zdravih noktiju
Uz pomoć hrane do zdravih noktiju

Kvalitet i ljepotu noktiju mogu narušiti spoljni faktori poput niskih temperatura, različita fizička oštećenja i loša ishrana, ali i nedovoljan unos vode.

Izloženost tim faktorima može dovesti do suhih i krhkih noktiju, udubljenja i izbočenja, abnormalnosti u boji i pojave različitih tačkica i mrlja.

Osim što služe kao ukras, nokti imaju i zadatak da čuvaju vrhove prstiju od povreda. Nokti su, kao i kosa, građeni od nekoliko vrsta keratina – proteina bogatog aminokiselinama sa sumporom koje poput lijepka drže keratinska vlakna zajedno.

Nokti u prosjeku rastu dva do tri milimetra mjesečno. Brže rastu nokti na rukama, nego na nogama, a zanimljivo je da najbrže raste nokat na srednjem prstu.

Takođe, nokti brže rastu ljeti i tokom trudnoće. Iznenađujuće, ali istinito: nokti brže rastu osobama koje ih grizu u poređenju s onim koji nisu nikad grickali nokte.

Kako bi vaši nokti bili zdravi, važno je da unosite dovoljnu količinu proteina iz mesa peradi. Vitamin B koji se nalazi u bademima i blitvi jača krhke nokte, cink iz mahunarki, žitarica i mesa važan je za rast tkiva, a omega-3 masne kiseline iz lososa i tune popravljaju cirkulaciju pa sve potrebne hranljive materije stižu do noktiju.

Izvor: vitamini.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.