Svaka treća žena pati od postporođajne depresije

Postporođajna depresija
Postporođajna depresija

Svaka treća žena pati od simptoma depresije tokom trudnoće ili tokom prve četiri godine života djeteta, pokazalo je australijsko istraživanje. Mnoge mame ne prepoznaju simptome depresije. Rezultati ove studije dovode u pitanje vjerovanje da se ti simptomi javljaju u vrijeme ili neposredno poslije dolaska bebe na svijet.

Postporođajna depresija
Postporođajna depresija

Oko 1.500 žena koje su prošle kroz šest bolnica u Melburnu opisalo je stručnjacima simptome depresije koji su se pojavljivali sve do četvrte godine života djeteta.

Autori istraživanja su utvrdili da je skoro svaka treća prvorotka opisala simptome depresije najmanje jednom, u periodu od rane trudnoće do četvrte godine života djeteta. Učestalost simptoma bila je najveća četiri godine poslije porođaja.

Pojava tih simptoma nije značila i da je kod svake majke utvrđena dijagnoza depresije.

Shodno tome, stručnjaci kažu da su većem riziku od depresije izložene mlade majke i žene koje žive u siromašnijim uslovima ili uz nasilnog partnera.

Ipak, mnoge mame simptome depresije ne prepoznaju na vrijeme.”One vjeruju da je njihova izražena osjetljivost, nedostatak uživanja u roditeljstvu ili prekomjerna briga za zdravlje djeteta, nešto kroz šta prolaze sve porodilje pa o tome ne govore sa svojim ljekarima”, upozoravaju stručnjaci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.