Akutni pankreatitis djece

Akutni pankreatitis
Akutni pankreatitis
Akutni pankreatitis
Akutni pankreatitis

Definicija:

Akutni pankreatitis je stanje kod koga dolazi do aktiviranja enzima koji uništavaju vlastitu žlijezdu. Nakon upale normalizira se ukupna funkcija gušterače. Bolest često ostaje nedijagnostikovana.

Etiologija:

Bolest nastaje kao komplikacija parotitisa ili kao posljedica traume trbuha, a rjeđe zbog opstrukcije sfinktera Oddi (kamencima, askarisom, tumorom duodenuma).

Patogeneza:

Navedeni uzročnici oštete tkivo pankreasa te se aktiviraju enzimi koji dovedu do autodigestije parenhima i krvnih žila, a može doći i do nekroze okolnog tkiva.

Klinička slika:

Bol, povraćanje, mučnina i temperatura sreću se kod ove bolesti. Bol je obično jak, u epigastriju sa propagacijom u leđa ili je pojasnog karaktera, jači u ležećem položaju. Trbuh je bolan ali bez defansa. Laboratorijski se mogu naći povišene amilaze u krvi i urinu u toku akutne faze, takođe se mogu naći prolazna hiperglikemija i glikozurija. Leukocitoza je nespecifičan nalaz, a niže vrijednosti hematokrita se nađu u stanju dehidracije.

Dijagnoza:

Dijagnozu postavljamo na osnovu:

  • RTG
  • UZ
  • CT
  • Laboratorijski nalazi

Terapija:

Osnovni principi su suzbijanje boli (ne koristiti morfij jer izaziva spazam Oddijeva sfingtera), podmirivanje kalorija i elektrolita I.V. putem, spriječiti infekciju primjenom antibiotika, a u zadnje vrijeme se koriste inhibitori tripsina (Trasilol). Operacija ili endoskopska terapija indicirani su u nekim slučajevima kada treba ukloniti žučne kamence koji blokiraju drenažu gušterače.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.