Parotidna žlijezda

Parotidna žlijezda
Parotidna žlijezda

Glandula parotis je serozna, a po građi složena alveolarna žlijezda. Smještena je u fosi retromandibularis. Prema naprijed je omeđena sa stražnjim rubom ramusa mandibule, prema nazad sa procesus mastoideusom i m. sternoklediomastoideusom, dolje stražnjim trbuhom m. digastrikusa, a gore dopire od arkus zigomatikusa i vanjskog slušnog hodnika. Glandula parotis ima veoma važne odnose sa nekim krvnim žilama i živcima. A. karotis eksterna ide neko vrijeme uz stražnji dio glandule parotis, a potom prodire u žlijezdu i ide prema gore. Usput daje a. aurikularis posterior, dok se u samoj žlijezdi, u visini koluma mandibule dijeli na 2 terminalne grane: a. temporalis superficijalis i a. maksilaris. A. temporalis superficijalis u žlijezdi daje a. transverzu facijei i rami parotidei. Duboka površina žlijezde je u odnosu sa venom retromandibularis. U samoj žlijezdi dolazi do grananja n. facijalisa na snop završnih ogranaka,nazvan pes anserinus major koji je namjenjem za inervaciju mimične muskulature glave i vrata.

Iz glandule parotis izlazi njen izvodni kanal nazvan duktus parotideus. On ide preko vanjske strane m. masetera, dolazi na m. bukcinator, probija ga i otvara se u visini drugog gornjeg molara na papila parotidea.

Glandula parotis je inervirana od simpatikusa i parasimpatikusa. Simpatičke niti dolaze od pleksusa koji prate odgovarajuće arterije. Parasimpatičke niti potiču iz nukleus salivatoris inferior. Iz ove jedre idu niti glosofaringeusa koje se odvoje kao n. timpanikus. N. timpanikus ulazi u kavum timpani, gdje sa karotiko timpaničnim nervima formira pleksus timpanikus. Iz pleksusa polazi n. petrosus minor koji završi u ganglion otikum. Ta veza je poznata kao Džakobsonova anastomoza. Iz ganglion otikuma postganglionarne niti idu preko n. aurikulotemporalisa, a on ih daje žlijezdi kao rami parotidei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.