NIHSS

NIHSS
NIHSS
NIHSS
NIHSS

Danas je National Institute of Health Stroke Score (NIHSS) najviše korištena skala. Ušla je u obavezni arsenal Jedinice za mozdani udar (JMU) za procjenu stanja neurološkog bolesnika sa moždanim udarom, pri čemu su njene vrijednosti (manje od 4 i više od 22), granicne vrijednosti za primjenu ili ne-primjenu trombolitičke terapije.

NIHSS protokol se koristi za mjerenje neurološkog deficita u akutnoj fazi inzulta, u prvom redu ishemickog inzulta karotidnog i vertebrobazilarnog područja. Vrijeme potrebno za pregled pacijenta po ovoj skali je oko 7 minuta, a potvrđeno je da može biti uspješno korištena i od strane ne-neurologa, što je onda čini upotrebljivom i u hitnim službama, odnosno u kućnim uslovima.

Podučavanje o upotrebi skale treba da bude urađeno od strane osoba koje imaju iskustva sa njom, a tu je i učenje preko videa, odnosno rad sa supervizorom.

Prognostička vrijednost skale je veoma dobra. Skor izračunat u prvim satima po inzultu i potom upoređen sa zaostalom funkcionalnom slabošću nakon nekog vremena, pokazuju dobro slaganje. Ova je korelacija bolja nego kod ranijih skala. Nasuprot tome poređenje veličine skora (dakle težine kliničke slike) i prave (konačne) veličine infarkta, nije najbolje, ako se takva procjena radi u prvim satima po inzultu, jer dobijeni zbir (klinička slika) je odraz i nekroze moždanog tkiva (ireverzibilno) i moždanog edema (reverzibilno), što difuziona MR lijepo moze da odvoji.

NIHSS je, bez sumnje, vrlo dobra skala, bolja od ranijih. Ipak, nije savršena u svojoj pouzdanosti. Tako, korelacija između veličine skora i veličine infarkta može biti i pogrešna, jer pojedini veliki infarkti dovode samo do umjerenog deficita (na pr. potpuni infarkt područja desne art. cerebri posterior daje skor nešto veći od 10). Dalje, pošto odgovor na prva tri pitanja trazi očuvani govor pacijenta, to veliki infarkt u lijevoj hemisferi donosi skor veći za oko pet poena u odnosu na infarkt iste veličine u desnoj hemisferi. U slučaju umjerenog deficita isti zbir moze dati razlicitu prognostičku vrijednost (na pr. afazija i nepotpuna paraliza facialisa mogu imati zbir po 2).

Osjetljivost skale se povećava brojem testiranih funkcija i povećanjem stepenovanja za svaki odgovor, ali i komplikuje rad ispitivača i otežava ga, obzirom da bolesnik neki put nije u stanju da može dati podatke.

Slabija pouzdanost pojedinih odgovora je navelo da se predloži i modifikovana NIHSS skala, gdje se isključuju najmanje pouzdani odgovori ili gdje je odgovor sveden na jednu ili dvije mogućnosti izbora: uredan (normalan) i izmjenjen (patološki). Ova je verzija posebno dobra kod rada sa teškim neurološkim deficitom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.