Crveno oko

Crveno oko
Crveno oko

Oko može da izgleda crveno, a da ne bude upaljeno, zbog krvnih podliva u konjunktivi ili jače prepunjenosti krvnih sudova konjunktive.

Suffusio conjunctivae (Hyposphagma, haemorrhagia subconjunctivalis) je stanje kada se krvni podlivi javljaju u subkonjunktivalnom vezivnom tkivu, tamno crvene boje i jasno ograničeni. Mogu se javiti pri povredi, kašlju, naporu i opstipaciji, zatim kod starijih osoba zbog sklerotičnih krvnih sudova kada nastaju spontano. Terapija nije potrebna, jer se spontano resorbira za dvije do tri nedjelje bez ikakvih posljedica.

Znakovi upale konjunktive

  • Hiperemija – pojačana prokrvljenost, obično najjače izražena u predjelu prelaznih brazda. Kod bakterijske infekcije je jasno crvene boje, a kod alergijskog konjuktivitisa onda je više mliječno-ružičasta. Konjunktivalna injekcija je jasno crvene boje, najintenzivnija je u predjelu tarzusa, krvni sudovi se mogu pratiti, jer se radi o podražaju površnih krvnih sudova. Javlja se kod upale konjunktive. Cilijarna injekcija nastaje zbog podražaja cilijarnih krvnih sudova, koji se nalaze u blizini limba korneje. Najjače je izražena u blizini limba korneje, lividne boje i da se krvni sudovi ne mogu pratiti pošto se radi o dubokokim krvnim sudovima. Ona je znak upale korneje, irisa, cilijarnog tijela ili znak akutnog povećanja intraokularnog tlaka. Edem konjunktive (Chemosis) – konjunktiva je zadebljala, neprovidna i ona je najčešće izražena u predjelu prelazne brazde i bulbarne konjunktive. Nekada otok može biti toliko jak da bedemasto uokviruje korneu kao jastučić (izgled kifle).
  • Photofobia – pacijent teško podnosi svjetlost i zatvara kapke.
  • Blepharospasmus – očni kapci su grčevito zatvoreni i spontano se teško otvaraju.
  • Epiphora – pojačano suzenje.
  • Bol se opaža u vidu bockanja, peckanja i osjećaja stranog tijela.
  • Konjunktivalni sekret – upaljena konjunktiva stvara više sekreta. Sekret može da bude serozan, mukozan, mukopurulentan, rjedje hemoragičan.
  • Papilarna hiperplazija je nespecifična reakcija konjunktive na upalni proces čiju osnovu u početku čine vaskularne formacije, a poslije se javlja limfoidna infiltracija. Konjunktiva ima izgled poput somota.
  • Folikuli – pri upali konjunktive dolazi do pojave novoformiranog limfnog tkiva s naknadnom vaskularizacijom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.