Naučnici u laboratoriji uspjeli uzgojiti spermu!

Spermatozoid
Spermatozoid

Naučnici su objavili da su po prvi put uspjeli da uzgoje zdrave spermije, što je bi moglo da pomogne u liječenju neplodnih muškaraca.

Kompanija iz Francuske tvrdi da je uspjela da pretvori dijelove genetskog materijala u potpuno funkcionalnu spermu. Tačnije, transformisali su osnovne muške spolne stanice (spermatogonije) u zrele spermije.

Ako ovo otkriće bude verifikovano, moglo bi promijeniti živote desetina hiljada muškaraca širom svijeta koji ne mogu da proizvode vlastitu spermu.  Iz Kallistem laboratorije sa sjedištem u Lyonu ustvrdili su da će biti u mogućnosti da provedu klinička ispitivanja u roku od dvije godine.

Ako sperma bude puštena u prodaju, u kompaniji se nadaju da će liječiti  50.000 pacijenata godišnje, a da bi tržište moglo da vrijedi 1,7 milijardi funti.

“Naš tim je prvi u svijetu uspio da razvije tehnologiju potrebnu za dobivanje potpuno formiranih spermija. Ovo je veliki znanstveni rezultat koji poboljšava i našu vjerodostojnost i naš razvojni potencijal. Ciljamo globalno tržište vrijedno nekoliko milijardi eura u kojem trenutno ne postoje igrači”, rekao je Isabelle Couc, izvršni direktor firme Kallistem.

Sljedeći korak je dokazivanje da je postupak siguran, što će se vršiti u pred-kliničkim ispitivanjima iduće godine. Ako ova ispitivanja budu uspješna, iz Kallistema tvrde da će 2017. moći da pomognu rođenjima djece.

To će uraditi tako što će biopsijom uzeti uzorak nezrelog spermatogonija sa testisa čovjeka, transformisati genetski materijal u zrelu spermu, a zatim ga koristiti u tradicionalnim IVF postupcima.

U slučaju da pacijent nije spreman za očinstvo, njegova sperma može se zamrznuti te biti iskorištena u odgovarajuće vrijeme.

No, kako rezultati još nigdje nisu objavljeni, recenzirani ili nezavisno verifikovani, britanski stručnjaci izrazili su skepsu u vezi sa ovim slučajem. Profesor Allan Pacey, stručnjak za plodnost muškaraca sa Univerziteta u Sheffieldu, upozorava parove da se ne nadaju previše.

“Dok ne vidim recenzirane znanstvene publikacije koje jasno pokazuju da je ovo učinjeno, bit ću skeptičan. Tvrdnje poput ove često mogu uzrokovati bol neplodnim parovima koji u njima vide nadu da mogu dobiti djecu”, rekao je Pacey.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.