Migrena oštećuje mozak

Migrena
Migrena
Migrena
Migrena

Iako još nije tačno utvrđeno šta uzrokuje migrene, jedno od posljednjih istraživanja pokazuje kako su za to krive lezije (oštećenja) mozga, koje uzrokuju loš protok krvi.

Istraživači su izjavili za Journal of the American Medical Association da žene, kod kojih je slučaj migrene tri puta češći nego kod muškarca, mogu imati i probleme koji su posljedica bolnih glavobolja, uz simptome mučnine, povraćanja i osjetljivosti na svjetlo.

Kod žena koje imaju migrenu postoje dva puta veće šanse do dođe do strukturne promjene ili oštećenja zbog neadekvatnog protoka krvi u određenim dijelovima mozga.

Ali još nije utvrđeno kakvu ulogu imaju ta oštećenja u cjelokupnom zdravlju.

“Pacijenti ne bi trebali živjeti s mišlju da svaki napad migrene oštećuje mozak. Trebali bi znati da je volumen promjena vrlo mali. Nema potrebe za promjenom u liječenju pacijenata koji imaju migrenu”, izjavio je autor studije Mark Kruit za Time.

Prethodnim skeniranjem mozga pacijenata koji imaju migrenu otkrivena su neobična hiperintenzivna svijetla područja za koja se pretpostavlja da su područja sa slabim protokom krvi. Ali te studije nisu mogle utvrditi da li su se oštećenja mozga razvila iz migrena, ili su oštećenja mozga uzrokovala migrenu.

Istraživači u Holandiji su testirali blizu 300 odraslih osoba od kojih je većina imala migrenu. Skenirali su njihove mozgove 2000. i opet 2009. godine i utvrđeno je da je kod ljudi s migrenom razvijeno više lezija tokom tih devet godina. Ali oštećenja su bila vidljiva i kod muškaraca koji ne pate od migrene.

Međutim, kod žena je drugi slučaj. Tokom skeniranja mozga 2000. i 2009. godine utvrđeno je da je kod žena koje pate od migrene razvijen veći voluemn lezija nego kod onih koje ne pate od migrene. Taj volumen nije povezan sa frekvencijom ili intenzitetom migrene. To pokazuje, tvrde istraživači, da lezije nisu dio kolateralne štete nastale kao rezultat napada migrene, ali povezane su s onim što izaziva glavobolju. Istraživanjem je također utvrđeno da migrene ne povećavaju rizik od moždanog udara.

Znači, iako su kod žena koje pate od migrene vidiljive strukturne promjene na mozgu te promjene nemaju klinički efekt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.