Liquor cerebrospinalis

Liquor cerebrospinalis
Liquor cerebrospinalis

Liquor cerebrospinalis i cirkulacija cerebrospinalnog likvora

Moždana vodica ili cerebrospinalni likvor (liquor cerebrospinalis) je kristalno čista, bezbojna tekućina koja ispunjava komorni sistem mozga, subarahnoidni prostor mozga i kičmene moždine, te centralni kanal kičmene moždine . Sastoji se od vode, malih količina proteina, rastvorenih gasova (kisik i ugljični-dioksid), jona natrija, kalija, magnezija i hlora, glukoze i nešto bijelih krvnih odajica (većinom limfocita). Cerebrospinalni likvor ima dvije velike funkcionalne uloge:

  1. fizička podrška – cerebrospinalni likvor igra ulogu “vodenog omotača” koji okružuje mozak i kičmenu moždinu čime im daje tzv. sposobnost plutanja i time ih ujedno štiti od mehaničkih povreda.
  2. uloga homeostatskog stabilizatora – cerebrospinalni likvor u komorama i subarahnoidnom prostoru sačinjava bazen u koji se putem difuzije uljevaju hidrosolubilni produkti i štetne supstance nastale procesima moždanog metabolizma. Drugi produkti moždanog metabolizma odstranjuju se putem krvi. Cerebrospinalni likvor i krv nadomještaju nedostatak limfnog sistema u mozgu i kičmenoj moždini, stvarajući hemijsku ravnotežu (homeostazu) neuralne sredine, neophodnu za normalno funkcioniranje centralnog nervnog sistema.

Liquor cerebrospinalis
Liquor cerebrospinalis

Količina cerebrospinalnog likvora kod odrasle osobe iznosi oko 150 ml, od čega je oko 60 ml u komorama, a 90 ml u subarahnoidnom prostoru.  Cerebrospinalni likvor nastaje prvenstveno kapilarnom filtracijom i aktivnom epitelnom sekrecijom iz odajica horoidnih spletova (plexus choroideus) u moždanim komorama. Poslije formiranja iz horoidnih spletova, cerebrospinalni likvor teče kroz komorni odnosno ventrikularni sistem i subarahnoidni prostor i njegove cisterne, prije nego uđe u krvotok. Iz lateralnih moždanih komora cerebrospinalni likvor cirkulira kroz foramina interventricularia u treću, a potom kroz aqueductus cerebri dospijeva u četvrtu moždanu komoru. Preko otvora na krovu četvrte moždane komore (parni-aperturae laterales i neparni- apertura mediana ventriculi quarti), likvor napušta ventrikularni sistem i dolazi u subarahnoidni prostor, konkretno  u cisternu cerebellomedullaris posterior i cisternu pontocerebellaris. Odatle polahko cirkulira u rostralnom smjeru kroz subarahnoidni prostor, da bi došao u područje gornjeg sagitalnog sinusa (sinus sagittalis superior) i u kaudalnom smjeru da bi došao u subarahnoidni prostor oko kičmene moždine.Gotovo svi normalni metabolički procesi, kao i patološke promjene u centralnom nervnom sistemu manifestuju se i na sastav moždane vodice. Zbog toga ispitivanje likvora ima ogroman dijagnostički značaj. Likvor se najčešće uzima lumbalnom punkcijom između spinoznih nastavaka trećeg i četvrtog ili četvrtog i petog slabinskog pršljena uz maksimalnu fleksiju trupa. Dobiveni likvor koristi se za odgovarajuća biohemijska, citološka i mikrobiološka ispitivanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.