Infiltratio albuminoides

Infiltratio
Infiltratio
Infiltratio
Infiltratio

Definicija:

Infiltratio albuminoides predstavlja ne samo poremećaje koji obuhvataju pretjeran ulazak proteinskih supstanci u ćeliju nego i nakupljanje proteinskih supstanci u ćeliji u kojoj su i sintetizirane ali se iz nje ne uklanjaju. Infiltracija je reverzibilan proces.

Patologija:

Proteini se nakupljaju prvo u vidu manjih zrnaca koja rastu i povećava im se broj i mogu se toliko gomilati da ćeliju dovedu u ireverzibilan proces parenhimatozne degeneracije.

Tipičan primjer inifiltratio albuminoides nalazimo u bubrežnim kanalićima. Usljed nekog procesa na bubregu (nefroza, nefritis) dolazi do oštećenja epitelnih ćelija bubrežnih kanalića. U slučaju da dođe do albuminurije albumini iz glomerularnog filtrata kroz oštećen ćelijski zid dospjevaju u epitelne ćelije i tu se gomilaju.

Kada albuminurija prestane i nagomilani proteini izlaze iz ćelija ali ako je proces duže trajao onda imamo irverzibilna oštećenja u ćeliji kao raspad ćelijskog zida.

Imamo i težih poremećaja kao Cistinska bolest kada se u ćelijama epitela bubrežnih kanalića nakupljaju kristali cistina i isto tako u ćelijama RES-a.

Endogeno stvaranje proteina u samoj ćeliji i nagomilavanje u njima kao nagomilavanje proteinskih tvari u plazma ćelijama kod određenih poremećaja u njihovom radu. Ta tjelašca se onda zovu russelova tjelašca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.