Mlađe žene sklonije tihom infarktu

Mlađe žene sklonije tihom infarktu
Mlađe žene sklonije tihom infarktu
Mlađe žene sklonije tihom infarktu
Mlađe žene sklonije tihom infarktu

Žene, naročito mlađe, češće nego muškarci dožive srčani udar, a da nisu imale bol u grudima ili neki drugi tipičan osjećaj nelagodnosti, upozoravaju američki stručnjaci Votson klinike, u Lejklendu, Florida.

U takvim slučajevima mogu da se jave neki netipični simptomi – neobjašnjivo skraćenje daha, bol u vilici, vratu, rukama, leđima ili stomaku, prenosi Rojters.

Tim sa Floride analizirao je 1,1 milion slučajeva srčanih udara između 1994. i 2006, koji su utvrđeni u blizu 2.000 bolnica u SAD.

Ustanovljeno je da kod žena 42 odsto srčanih udara prođe bez tipičnih simptoma, a kod muškaraca 31 odsto, s tim što su kod žene mlađih od 45 godina ti slučajevi 30 odsto češći nego kod muškaraca iste starosne grupe.

Kod osoba koje su doživjele infarkt između 45 i 65 godina ta razlika među polovima se smanjuje na 25 odsto, a poslije 75 godine se gotovo gubi.

Utvrđeno je da su mlađe žene, koje su infarkt preživjele bez tipičnih simptoma, i pod 20 odsto većim smrtnim rizikom nego mlađi muškarci koji su doživjeli takav srčani udar. Poslije 65 godine, međutim, smrtni rizik kod žena postaje manji nego kod muškaraca.

Džon Kanto, jedan od učesnika studije, napominje da bi žene, naročito one koje imaju predispoziciju za infarkt (boluju od dijabetesa, imaju porodičnu istoriju srčanih bolesti ili puše) trebalo da budu svjesne činjenice da izostanak bola u grudima ne isključuje mogućnost infarkta.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.