Staza

Prošireni kapilari
Prošireni kapilari
Prošireni kapilari
Prošireni kapilari

Stazom nazivamo lokalni potpuni prekid kretanja krvi u nekom terminalnom dijelu krvotoka. Ona nastaje kao posljedica prejakog podražaja vazodilatatora ili kod paralize vazonkonstriktora ali je najčešća uzrok paralize obje vrste nerava pa su krvni sudovi atonični.

Kapilare su proširene, a vene nisu toliko kao što su kod venske hiperemije, krvna struja je zaustavljana, eritrociti pribijeni jedan uz drugi a tekućina se filtrira – transudira u intersticij tako da se krv zgušnjava, povećava joj se viskoznost što još više otežava kretanje krvi.

Staza nastaje polako i prethodi joj jedan period “prestastičkog stanja” a karakteristično je da ukoliko prepreka nestane krv nastavlja da struji normalno ali još uvijek su kapilare proširene i još uvijek se jedno vrijeme nastavlja transudacija – “poststastičko stanje”.

Ukoliko je staza duže trajala ona može dovesti do aglutinacije eritrocita i začepljenja lumena krvnih sudova što onemogućava cirkulaciju i reverzibilnost promjene pa nastaju nekroze.

Najčešće se staza razvija u području neke upale od različitih vazoaktivnih materija koje u toku upale nastaju, nerijetko su joj uzrok neki bakterijski toksini ili neka mehanička dejstva kao velike traume, smrzotine i opekotine.

Venska hiperemija pogoduje nastanku staze, a nerijetko je njen direktni uzročnik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.