Hyperpigmentatio Cutis

Hyperpigmentatio Cutis
Hyperpigmentatio Cutis
Hyperpigmentatio Cutis
Hyperpigmentatio Cutis

Ovo oboljenje se može ispoljiti kao lokalno ili kao opšte univerzalno.

Opšta univerzalna hiperpigmentacija sreće se kod Mb. Addisoni kod koje u osnovi imamo razorenu srž nadbubrega te nedostatak adrenalina koji uslovljava pojačanu aktivnost melano stimulirajućeg hormona. Bolesnici su tamnopute kože, a posebno se to primjeti na sluznici usta koja je hiperpigmentirana.

Lokalna hiperpigmentacija kože sreće se u obliku sitnih pjegica koje se posebno pojavljuju u proljeće i ljeto, a gube se zimi. Nazivamo ih ephelides na licu i lentigines po drugim djelovima kože. Sitne su i smeđe su boje. Ne dobijaju se po rođenju nego se stiču.

Urođene hiperpigmentacije kože nalazimo u obliku mladeža, naevus pigmentosus. Iako se čini da se oni ponekad pojavljuju sami od sebe ipak su oni nastali po rođenju ali su bili ispod granice vidljivosti pa kada kasnije narastu primjete se.

Broj, veličina i položaj naevusa variraju od individue do individue, a boja zavisi od količine melanina i njegovog mjesta u koži, ako je duboko onda se boja muti (kroz kožu) i mješa sa bojom koju daju kapilari.

Mikroskopska građa naevusa:

Dosta varira ali se u suštini svodi na nagomilavanje melaninom bogatih ćelija melanocita koje zovemo naevus ćelije. Nastaju poremećajem embrionalnog razvoja u smislu nagomilavanja melanocita na jednom mjestu – hamartomi.

Po obliku razlikujemo:

  • Naevus pigmentosus verrucosus: kada se javlja u obliku čvoraste bradavice
  • Naevus pigmentosus planus:  u ravni kože
  • Naevus pigmentosus pilosusus: poseban oblik, a veoma čest je kada iz njega rastu dlake

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.