Novi test za karcinom prostate

Novi test za karcinom prostate
Novi test za karcinom prostate

Nakon što su britanski znanstvenici otkrili sto gena za rak prostate, u skoroj budućnosti mogao bi biti razvijen genetski test koji bi mogao spasiti mnoge živote muškaraca, a mogao bi biti dostupan za upotrebu kroz pet godina.

Znanstvenici vjeruju da će uskoro moći procijeniti da li određeni muškarac zbog svog DNK ima povišen rizik za rak prostate u odnosu na ostatak populacije. Jednostavan i jeftin test sline za rak prostate namijenjen muškarcima starijim od 55 godina mogao bi biti spreman za upotrebu već kroz pet godina.

U svijetu svakih petnaest minuta jedan muškarac umre od raka prostate, a u Hrvatskoj se svake godine otkrije preko 1.300 novih slučajeva, dok od te bolesti umre 600 muškaraca. Ukratko, to je najčešća vrsta raka u muškaraca, no još uvijek ne postoji precizan test za njezino otkrivanje.

Znanstvenici s Instituta za istraživanje raka u Londonu i sa Sveučilišta Cambridge su za potrebe novog israživanja ispitali DNK 90.000 muškaraca. Polovica od njih je imala rak prostate, a usporedbom njihovog DNK s onim u zdravih muškaraca znanstvenici su otkrili gene koji povisuju rizik za razvoj te bolesti. 77 gena rizičnih za rak prostate bilo je otprije poznato, no u istraživanju ih je otkriveno ukupno 100, što je dovoljno da se razvije genetski test, objavljeno je u stručnoj publikaciji Nature Genetics.

Autori istraživanja se nadaju da bi taj test mogao predvidjeti i koliko će biti opasan rak kod određenog muškarca. Rak prostate može rasti vrlo sporo tako da ne uzrokuje nikakve tegobe muškarcu, već on naposlijetku umre od neke sasvim druge bolesti. No, oblici raka prostate koji brzo rastu su opasni i zahtijevaju hitnu intervenciju.

Zbog problema u prepoznavanju, odnosno razlikovanju ta dva oblika raka prostate nerijetko se događa da muškarci s manje teškim i opasnim oblikom raka prostate budu podvrgnuti bolnim, a nepotrebnim operacijama i terapijama. Stoga se u ovaj novi test polažu velike nade jer bi on omogućio da se izbjegnu teške terapije tamo gdje one nisu potrebne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.