Metamizol – akutno zatajenje bubrega i teška trombocitopenija

Metamizol
Metamizol
Metamizol
Metamizol

Metamizol, poznatiji kao Analgin je analgetik koji pripada grupi derivata pirazolona. Njegova veoma ozbiljna i poznata nuspojava je hematološka toksičnost, odnosno agranulocitoza.

Nedavno je na klinici u Alicante-u, Španjolskoj zabilježen prvi slučaj akutnog zatajenja bubrega uz tešku trombocitopeniju kod primjene metamizola. U kliniku je primljen 70-ogodišnji pacijent koji se žalio na mučninu i malaksalost.

Pacijent je 15 dana prije uzeo prvu dozu metamizola, zbog boli u donjem dijelu leđa, a posljednju dozu četiri dana prije prijema .
Za razliku od “klasičnih” nesteroidnih protuupalnih lijekova, metamizol je moćan analgetik s niskim protuupalnim učinkom .

Sam mehanizam djelovanja metamizola je upitan . U početku je opisan kao snažan inhibitor prostaglandina u moždanom tkivu , ali je nedavno opisan kao selektivni inhibitor enzima COX3, dok neki autori ukazuju da metamizol djeluje na periferiji, a ne centralno.

Zaključak do kojeg je doveo ovaj slučaj je da metamizol može izazvati akutno zatajenje bubrega zbog suzbijanja vazodilatornog djelovanja prostaglandina. Postoji nekoliko izoliranih slučajeva, ali najveća serija je nedavno objavljena od strane Hassan i suradnika,  koji opisuju 11 slučajeva akutnog zatajenja bubrega povezane s ovim lijekom . Iako akutno zatajenje bubrega izazvano metamizolom ima dobru prognozu, u nekoliko izoliranih slučajeva je dijaliza bila potrebna.

Kod ovog pacijenta, iako je relativna blaga sedimentacija ukazivala na akutnu intersticijalnu nekrozu, prisutnost trombocitopenije sugerira na mogućnost Imunološkog tubulointersticijskog nefritisa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.