Peritiflitički infiltrat

Peritonitis
Peritonitis
Peritonitis
Peritonitis

Definicija:

Peritiflitički infiltrat je lokalizirani peritonitis u području oko gangrenoznog ili perforiranog apendiksa.

Etiopatogeneza:

Omentum i vijuge tankog crijeva ograničavaju tako nastali peritonitis. Često je rezultat rupture (prsnuća) šupljeg organa, abdominalne traume ili upale crvuljka ili nekog neinfektivnog procesa.

Klinička slika:

Nakon 4 -5 dana abdominalnih bolova, nastaje u ileocekalnoj regiji ograničena tvorba. Bolesnik je visokofebrilan (38° – 40°C), temperatura ima oblik kontinue.

Leukociti su povišeni, ali rijetko iznad 18 000. Kod inspekcije se nalazi u ileocekalnom području ispupčena trbušna stijenka s oslabljenim respiratornim pokretima. Nježnom palpacijom može se omeđiti tvorba, koja je vrlo bolna. Zbog terapije i praćenja toka bolesti, potrebno je olovkom označiti rubove tvorbe.

Dijagnoza:

  • Klinička slika
  • laboratorijski nalazi
  • UZ

Liječenje:

Liječenje je konzervativno:

  • mirovanje
  • antibiotska terapija
  • antipiretici

Poslije tri mjeseca radi se apendektomija.

Peritiflitički apsces

Javlja se kod neliječenih ili kod slučajeva pertiflitičkih infiltrata koji ne reagira na konzerv terapiju. Temperatura je i dalje visoka, koja je sada remitentna ili intermitentna, ubrzava se puls, a leukociti porastu za nekoliko hiljada. Ako trbušni zid nije zategnut, može se razviti fenomen fluktuacije u uznapredovaloj fazi, koža iznad apscesa postaje topla, crvena i edematozna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.