Novo liječenje Dišenove miopatije

Liječenje
Liječenje
Liječenje
Liječenje

Grupa američkih naučnika je otkrila novi način liječenja jednog od oblika distrofije mišića – Dišenove miopatije, uz pomoć ljudskog proteina “biglikana”.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nacionalne akademije nauka (Proceedings of the National Academy of Sciences), pokazalo je da ta terapija može u velikoj mjeri usporiti mišićna oštećenja izazvana Dišenovom miopatijom.

Naučnici su došli do tih rezultata obavivši istraživanje na miševima sa istom genskom mutacijom kao i djeca oboljela od tog, najčešćeg oblika distrofije mišića. Ono je pokazalo da su miševi liječeni proteinom sporije gubili snagu od onih koji nisu liječeni.

Sada je, međutim, kako su istakli naučnici, potrebno obaviti ispitivanja i na ljudima, kako bi se utvrdilo da li ta terapija može da poboljša uslove života velikog broja pogođenih pacijenata.

Dišenova miopatija pogađa jednog na 3.500 dječaka u svetu. To je genska mutacija koju karakteriše nemogućnost proizvodnje proteina “distrofina” koji obično omogućava mišićima da podnesu napor.

Dugoročno gledano, Dišenova miopatija dovodi do degeneracije mišićnih vlakana.

Opširnije o Dišenovoj miopatiji

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.