Kako se hraniti tokom praznika?

Ishrana
Ishrana
Ishrana
Ishrana

Na početku smo praznične sezone i tek nam predstoje slavlja upriličena bogatim trpezama. Bez obzira na to gdje idete, nije lako odoljeti iskušenju poslastica i hrane koja se sprema posebno u ovo doba godine, a sigurno ne želite ni da kvarite raspoloženje i uživanje u praznicima.

Jedite promišljeno

Budite svjesni hrane koja je oko vas i onoga što vas nagoni na jelo. Bilo da je u pitanju kutija čokolade, švedski sto ili sarme i pečenje, razmislite prije nego što drugi put napunite tanjir.

Jedite polako

Pažljivo žvaćite svaki zalogaj i sačekajte da se hrana slegne, prije nego riješite da nastavite.

Napravite spisak prije odlaska u prodavnicu

Kako su prodavnice prepune primamljivih namirnica, najbolje je da se pridržavate unaprijed pripremljene liste i u korpu stavljate samo ono što vam je zaista i neophodno.

Daleko od očiju – daleko od stomaka

Ako pravite kolače ranije, zamrznite ih ili ih sklonite iz vidokruga kako ne bi bili preveliko iskušenje. Na proslavi nemojte da stojite blizu stola sa hranom.

Vježbajte

Nije lako uklopiti vježbanje uz brojne obaveze i pripreme oko predstojećih praznika. Napravite kratku šetnju prije ručka ili ustanite pola sata ranije i trčite. Koristite stepenice umjesto lifta, a prijateljima umjesto kafe predložite čas joge.

Jedite ono što volite

Obećajte sebi da ćete se slasnom hranom častiti samo u vrijeme praznika.

Oslobodite se stresa

Stres podstiče apetit, zato svakodnevno odvojite nekoliko minuta samo za sebe kako biste se opustili.

Ne držite dijetu

Ovo definitivno nije vrijeme kada treba da pokušavate da smršate. Umjesto toga se koncentrišite na održavanje kilaže i ne nervirajte se ako malo teže zakopčavate pantalone. Poslije praznika će se sve vratiti na svoje mjesto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.