Trodnevna temperatura ili exanthema subitum

Šesta osipna bolest
Šesta osipna bolest

Definicija

Trodnevna temperatura (exanthema subitum ili šesta bolest) najčešća je osipna bolest kod djece.

Riječ je akutnoj virusnoj bolesti koja se obično javlja kod starije dojenčadi i mališana do treće godine života. Karakterizira je visoka temperatura, koja obično traje tri dana, i osip koji izbija nakon što se temperatura stabilizira.

Nisu joj sklona dojenčad do šestog mjeseca života jer su zaštićena imunitetom, koji su u toku intrauterinog života, dobila od majke. Međutim, nakon šestog mjeseca antitijela, koja ih štite, razgrađuju se.

Etiologija

Trodnevnu temperaturu izaziva virus iz grupe herpes virusa, tzv. tip 6. Izvor zaraze je čovjek, a prenosi se od asimptomatskih kliconoša (starija djeca i odrasli koji nose virus cijelog života) i to kapljičnim putem.

Kod 90 posto zdravih, ali seropozitivnih osoba, virus je pronađen u pljuvački. Zato su izvor infekcije osobe koje su u bliskom kontaktu s djetetom.

Nakon primoinfekcije virus ostaje u organizmu doživotno. Pritaji se u limfocitima, a kasnije se može reaktivirati kao febrilna bolest nejasnog uzroka, poput hepatitisa ili upale pluća.

Sporadično se javlja tokom cijele godine, ali je ipak češća u jesen i zimu. Inkubacija traje od pet do 17, najčešće oko 10 dana. Bolest počinje naglo temperaturom koja se brzo povisi do 39 ili 40 stepeni. Opće stanje djeteta uglavnom je dobro, iako se ponekad može javiti proljev i nervoza. Bolest se komplicira upalom srednjeg uha.

Klinička slika

Visoka temperatura kod mlađe djece može uzrokovati kratkotrajne konvulzije. Ponekad, naročito kod mališana sa oslabljenim imunitetom, kao komplikacija nastaje i upala moždanih ovojnica ili čak upala mozga. U likvoru takve djece nalaz pokazuje herpes simpleks virus tip 6.

Osip se javlja najprije na trupu. To su svijetloružičaste mrlje, u početku veoma sitne, ali se brzo povećavaju. Susjedne mrlje se slivaju u veće crvene površine. Ponekad u centru blijede, dok se rub širi u okolinu. Osip, koji ne svrbi, brzo se širi na kožu vrata i gornju polovinu ekstremiteta i traje dva do tri dana, nakon čega nestaje bez ikakvih tragova.

Ovakvu tipičnu kliničku sliku preboli samo 20 posto djece, dok kod ostalih prođe kao nediferencirana febrilna bolest. Kod nekih mališana može se javiti blagi otok limfnih čvorova vrata, uvećana jetra i slezena te blaži simptomi prehlade. Ponekad povišena temperatura traje kraće ili duže od tri dana. Osip se može javiti i tokom trajanja temperature.

Liječenje

Liječenje je simptomatsko. Djetetu treba davati što više tekućine i snižavati temperaturu (Lupocet ili Neofen čepići). Na kraju valja naglasiti kako ne postoje posebne mjere sprečavanja i zaštite od bolesti. Prognoza, koja protiče bez komplikacija, uglavnom je odlična.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.