Vakcina protiv ebole je stopostotno uspješna

Vakcina Ebola
Vakcina Ebola

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi kako je eksperimentalna vakcina protiv ebole stopostotno uspješna.

Iako ova vakcina nije bila na raspolaganju 2014. godine kada je u nekim afričkim zemljama izbila epidemija ebole, vjeruje se kako će ona biti od vitalnog značaja u narednim godinama.

Iz WHO-a trenutno traže regulatorno odobrenje koje će vakcinu “rVSV-EBOV” pustiti u globalno korištenje najkasnije do 2018. godine.

“Ako epidemija ebole opet izbije, više nećemo biti bespomoćni kao što smo bili prije dvije godine. Svijet ne može priuštiti ljudsku katastrofu kakva je bila tada”, izjavila je vodeća istraživačica Marie-Paule Kieny iz WHO-a.

Epidemija ebole

Epidemija ebole 2014. godine u zemljama zapadne Afrike odnijela je više od 10.000 života. Povremeni novi slučajevi zaraze i dalje se javljaju u Gvineji gdje naučnici isprobavaju tehniku takozvane “prsten vakcinacije”.

Ni kod jednog od 5.837 pacijenata ebola se nije vratila nakon vakcinacije eksperimentalnom vakcinom, navodi WHO, dodajući kako su napori sada usmjereni na djecu na kojoj se vakcina još nije koristila.

Eksperimentalna vakcina izrađena je pod vodstvom WHO-a u saradnji s Ministarstvom zdravlja Gvineje i međunarodnim organizacijama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.