Mjerite krvni pritisak na obje ruke!!!

Mjerenje krvnog pritiska
Mjerenje krvnog pritiska
Mjerenje krvnog pritiska
Mjerenje krvnog pritiska

Mjerenje krvnog pritiska na obje ruke treba biti rutinski, jer razlika između pritiska mjerenog na desnoj i lijevoj ruci može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Iako postoje smjernice da krvni pritiska treba mjeriti na obje ruke, to se najčešće zanemaruje i ne radi.

Dr. Christipher Clark je zajedno s kolegama sa Sveučilišta Exeter, proučavao rezultate prethodnih 28 istraživanja koji su proučavali uzroke i posljedice povišenog krvnog pritiska.

Većina ljudi su imala povišeni krvni pritiska, samim time i povišen rizik od vaskularnih bolesti. Tek jedna trećina njih je imala normalnu razinu krvnog pritiska.

Ukoliko je razlika sistoličkog pritiska između lijeve i desne ruke 10mmHg, ona ukazuje na visok rizik od nastanka perifernih vaskularnih bolesti.

“Svjesni smo da je prerano za reći može li ova ideja postati dio standardne zdravstvene prakse”, BBC News prenosi izjavu Dr. Christophera Clarka.

Razlika od 15mmHg ukazuje na visok rizik od cerebrovaskularnih bolesti, 70% veći rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima i 60% veći rizik od smrti općenito.

Periferne vaskularne bolesti uzrokuju sužavanje i stvaranje ugrušaka u arterijama, koje opskrbljuju noge i stopala krvlju. Nažalost, periferne vaskularne bolesti su najčešće prisutne bez ikakvih simptoma, što otežava njihovo dijagnosticiranje.

Rano otkrivanje perifernih vaskularnih bolesti je od izuzetne važnosti jer tada bolesnici još uvijek imaju vremena za poduzimanje određenih koraka kojima bi regulirali razinu krvnog pritiska.

“Daljnje istraživanje je potrebno kako bismo potkrijepili činjenicu da razlika krvnog pritiska između lijeve i desne ruke uistinu igra veliku ulogu u dobrobiti zdravlja, na taj način bismo mogli poduzeti mjere kako bi takvo mjerenje postalo rutina kod zdravstvenih djelatnika”, izjavio je dr. Christopher Clark.

Za vas bi najbolje bilo da u svom domu imate tlakomjer te da redovito mjerite krvni pritisak, ali na obje ruke. Ukoliko primjetite bilo kakvu značajnu razliku ili promjenu u razini krvnog pritiska, obratite se svome liječniku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.