Mlijeko sprječava razvoj gihta

Mlijeko
Mlijeko
Mlijeko
Mlijeko

Svakodnevna konzumacija obogaćenog obranog mlijeka smanjuje rizik od nastanka gihta. Novo istraživanje pokazuje da ljudi, koji su svakodnevno pili obogaćeno mlijeko, imaju manji rizik od nastanka gihta. Također, oni koji već pate od gihta, bolove mogu smanjiti redovitom konzumacijom mlijeka.

Prethodna istraživanja su pokazala da ljudi, čijoj prehrani nedostaje mliječnih proizvoda, imaju veću vjerojatnost za razvoj gihta. Znanstvenici vjeruju da je ovo prvo istraživanje koje pokazuje da mliječni proizvodi smanjuju rizik od nastanka gihta, kao i bolove i tegobe kod osoba koje već pate od gihta.

Giht je oblik artritisa koji uzrokuje nagle napade boli, ukočenost, oticanje zglobova i prstiju. To se događa kada je prevelika razina mokraćne kiseline u tijelu. Bubrezi ne mogu normalno funkcionirati kada je u tijelu visoka koncentracija mokraćne kiseline, što dolazi do stvaranja tvrdih kristala u zglobovima.

U ovom istraživanju, znanstvenici sa Sveušilišta na Novom Zelandu su proučavali učinke konzumiranja obogaćenog obranog mlijeka koji, između ostalog, sadrži dvije mliječne komponente – glikomakropeptid i ekstrakt mliječnih masti.

Učinak mlijeka su testirali na osobama koje pate od gihta. Oni koji su svakodnenvo pili obogaćeno obrano mlijeko, već nakon 3 mjeseca su imali znatno manje tegoba s bolovima uzrokovanim gihtom, za razliku od osoba koje nisu pile obogaćeno obrano mlijeka.

Mlijeko je smanjilo bolove, oticanje zglobova i razinu mokraćne kiseline u tijelu.

Istraživači tvrde da ovo istraživanje pokazuje potrebu za više pokusa koji bi potkrijepili tvrdnju da mlijeko i mliječni proizvodi uistinu imaju veliki značaj na cjelokupno zdravlje pa tako i na sprječavanje gihta.

Izvor: CentarZdravlja.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.