Stariji rađaju djecu s autizmom?

Autizam
Autizam
Autizam
Autizam

Djeca roditelja koji su se na proširenje porodice odlučili tek poslije 35. godine, su u većem riziku da razviju autizam, pokazalo je nedavno dansko istraživanje.

Rizik je isti, bez obzira na to da li je stariji samo jedan, ili oba roditelja.

Naučnici smatraju da je riječ o tome da možda stariji spermatozoid ili jajna ćelija imaju više mutacija koje mogu povećati šanse da se potomak rodi sa nekim oblikom autizma.

Erik Torlund Parner sa Univerziteta Arhus u Danskoj smatra da se genetski problemi povećavaju s godinama. On i njegove kolege prikupili su informacije o više od 9.500 djece u Danskoj koja imaju autizam.

Ovaj poremećaj varira od blagog Aspergerovog sindroma, do ozbiljne mentalne zaostalosti i društvene nesposobnosti. Djeca očeva starijih od 40 godina, imaju rizik od dobijanja autizma između 37 i 55 odsto veći, nego ona čije su tate mlađe od 35.

Slično kao i za očeve, djeca koju su mame rodile u svojim 30-tim godinama života, imala su od 21 do 37 odsto veću šansu da razviju autizam.

Neke ranije studije pokazale su da stariji roditelji češće dobijaju autistično djete, ali konzistentni rezultati još nisu dobijeni.

Parner je najavio da će on i njegove kolege sprovesti veću analizu o vezi starosti roditelja i autizma kod djece i to u Danskoj, Finskoj, Izraelu, Norveškoj, Švedskoj i Zapadnoj Australiji.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.