Šta je seksualna anoreksija?

Seksualna averzija
Seksualna averzija
Seksualna averzija
Seksualna averzija

Seksualna anoreksija će mnogima zvučati nevjerovatno i dugo je godina bila tabu tema o kojoj se javno nije govorilo, ali istina je da postoji i da je jedan od medicinskih problema kojim se mnogi bave i koji ga proučavaju.

To je termin koji ide uz dijagnozu – seksualna averzija. Ovaj poremećaj stručnjaci opisuju ovako: ‘Riječ je o osobi koja ide još dalje od negativnih stavova kad je seks u pitanju. Seksualna anoreksija je opsesivno stanje u kojem je misao o seksu gotovo nepodnošljiva.

Bračni i porodični terapeut doktor Pol Hokemejer kaže:

‘Dok neki možda osjećaju sramežljivost kad je seks u pitanju, seksualna anoreksija je stvaran problem. Seks je jedan od načina na koji komuniciramo sa drugim osobama i sa sobom. Kada je seksualni segment isključen ili ograničen, naš psihološki život pati. Erotski život treba hraniti da bi opstao.’

Doktor Hokemejer dodaje da je seksualna anoreksija samo jedan od načina na koji ljudi pokušavaju da izađu na kraj sa svojom emocionalnom boli. Stanje povezuje sa ‘određenim načinom na koji muškarci i žene pokušavaju upravljati svojim tijelima, životom, pa čak i emocijama’.

Kao i neki drugi oblici zavisnosti, i seksualna anoreksija je ‘odbrambeni mehanizam’, koji može da funkcioniše u kratkom roku, ali vremenom može postati ozbiljan problem. Četiri osnovne karakteristike povezane sa ovim poremećajem:

  • Rigidnost vezana za seks – osoba nikada ne upražnjava seks i odbija da priča o njemu
  • Strah od seksa, seksualnosti i bilo kakvih pitanja vezanih za seks – osoba postaje nervozna na bilo koju temu seksa, na tuđe izražavanje seksualnosti, pa čak i na raspravu o donjem vešu
  • Osjećaj srama i krivice zbog seksa – osoba se osjeća ‘oštećeno’ zbog svoje seksualne prošlosti ili zbog naviranja seksualnih želja
  • Sklonost samopovrjeđivanju – osoba je u stanju da se ugoji kako bi bila nepoželjna.

Stručnjaci navode da ne postoji lijek za ovaj problem, ali ima nade. Evo što savjetuju osobama koje imaju ovaj poremećaj:

  • Tipičnim tretmanima pristupiti otkrivanju i rješavanju osnovnog problema
  • Prema obliku problema odabrati terapiju koja može biti od pomoći
  • Mogućnost bračne terapije
  • Terapija antidepresivima

Izvor: Magazin.net.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.