Latentni autoimuni dijabetes odraslih

Dijabetes
Dijabetes

Definicija

Latentni autoimuni dijabetes odraslih (LADA), također poznat kao spori početak autoimunog dijabetesa u odrasloj dobi ili dijabetes sporog početka tip 1.5, je oblik diabetes mellitusa tip 1 koji se javlja kod odraslih sa sporijim tokom bolesti.

Etiopatogeneza

Kod odraslih  osoba sa LADA  inicijalno može biti dijagnosticiran diabetes tip 2 na osnovu njihove dobi, pogotovo ako se u historiji bolesti navode riziko faktori poput pozitivne porodične anamneze ili adipoziteta.

Koncept LADA oblika šećerne bolesti prvi put je obznanjen 1993. god. Utvrđeno je da više od 50% dijagnosticiranih pacijenata sa DM tip 2 koji NIJE povezan sa adipozitetom u osnovi mogu imati LADA oblik.

Klinička slika

LADA je imunološki uvjetovana posebna forma dijabetes melitusa tip 1 sa kasnim manifestacija u odrasloj životnoj dobi.

Nedostatak inzulina se pojavljuje relativno kasno tako da se ovaj tip dijabetesa često zamjeni sa dijabetesom tip 2, jer pri postavljanju dijagnoze znatan broj pacijenata je životne dobi između 25 i 40 godina.

U prvih 6 mjeseci bolesnici nisu ovisni o inzulinu.

Dijagnoza

Dijagnoza se bazira na osnovu visokih vrijednostima sećera u krvi u koleraciji sa kliničkom slikom, inzulinske rezistencije, detekcije niskih vrijednosti C- peptida i povišenih vrijednosti antitjela protiv Langerhansovih ostrvca.

Analiza antitjela na glutamat dekarboksilazu (GADA), autoantitjela na ćelije pankreasovih ostrvaca  (ICA), antitijela na insulin (IAA),  autoantijela prema tirozinfosfatazi (IA – 2) i autoantijela na transportere cinka (ZnT8) bi se trebale sprovoditi kod svih odraslih pacijenata sa dijagnosticiranim dijabetesom bez adipoziteta.

To ne podrazumjeva da su svi pacijenti sa LADA oblikom mršavi, ali pojedine pretile osobe koje imaju LADA oblik su pogrešno dijagnosticirani upravo zbog njihove pretilosti. Povrh toga, postalo je evidento da autoimuni dijabetes može biti neprepoznat kod mnogih pojedinaca sa dijabetesom i da indeks tjelesne težine treba imati limitiran značaj u donošenju dijagnoze latentnog autoimunog dijabetesa. Također, mnogi specijalisti ne prepoznaju LADA oblik, tako da se pogrešno dijagnosticira kao DM tip 2.

Terapija

U terapiji se koristi uobičajna oralna terapija za DM tip 2 tokom izvjesnog perioda, ali nakon izvjesnog vremena neophodan je tretman inzulinom, kao i dugotrajni monitorning pacijenata zbog komplikacija bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.