Uskoro vakcina protiv hepatitisa C

Vakcina
Vakcina
Vakcina
Vakcina

Kliničko ispitivanje nove vakcine protiv hepatitisa C, pokazalo je obećavajuće rezultate.

Dizajniranje vakcine je bilo teško s obzirom na to da virus mutira pa je samim tim nezgodno pronaći pravu “metu” na kojoj će se lijek isprobati. Međutim istraživanja na 41 pacijentu, pokazalo je da je pronalazak prave vakcine ipak moguć. Virus godinama može ostati neprimjećen u organizmu, ali tokom tog perioda dolazi do ozbiljnog oštećenja jetre.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da širom svjeta oko 170 miliona ljudi ima hepatitis C. On se širi putem krvi (na primjer, djeljenjem iste igle). Iako se infekcija može kontrolisati pomoću antivirusnih lijekova, razvoj ove vakcine do kraja bio bi veliki korak u liječenju bolesti.

“Cilj prvog kliničkog ispitivanja je utvrđivanje bezbjednosti vakcine kako bismo na taj način isplanirali njen dalji razvoj,” rekao je profesor Pol Klenerman, jedan od istraživača.

Vakcina je data 41 zdravom pacijentu, a naučnici su rekli da je ona proizvela “vrlo snažan odgovor imuniteta” koji je trajao skoro godinu dana, bez ikakvih velikih negativnih posljedica.

“Vrlo smo uzbuđeni zbog tako pozitivne reakcije imuniteta na vakcinu i sada počinjemo sa narednom fazom istraživanja. Svi smo puni nade, ali je put do upotrebe lijeka na oboljelima od hepatitisa C još dug.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.