Akne (acne vulgaris i acne rosacea)

akne
akne
akne
akne

ACNE VULGARIS

Vulgarne akne je najčešće samoograničavajući poremećaj tinejdžera i mlađih odraslih, premda i 10-20% odraslih boluje od nekog oblika ovog poremećaja. Ovaj je poremećaj obilježen povećanim lučenjem loja iz lojnih žlijezda nakon puberteta. U korijenu kose stvaraju se male ciste, nazvane komedoni, zbog blokade folikulnog ušća nakupljenim lojem i keratinskim materijalom. Djelovanjem lipofilnih kvasaca (Pilyrosporum orbiculare) i bakterija (Proprioni-bacterium acnes) unutar komedona iz sebuma se oslobađaju slobodne masne kiseline, izazivaju upalu unutar cista i na kraju izazovu rupturu cistične opne. Zbog izlaska masnog i keratinskog sadržaja iz ciste razvija se upalna reakcija.

Glavni klinički znak po kojem se acne vulgaris lako prepoznaje je komedon koji može biti zatvorenog, (bijeli vrh), ili otvorenog, (crni vrh), tipa. Zatvoreni komedoni su 1-2 mm velike papule nalik na šljunak koje su naglašenije kada se koža zategne. Oni su u stvari prekursori upalne lezije, a sadržaj im se teško istiskuje. Otvoreni komedoni rijetko prelaze u upalni oblik akne, imaju poveći prošireni folikularni otvor, a ispunjeni su oksidiranim, potamnjelim masnim sadržajem, koji se lako istiska. Zatvorene komedone najčešće prate i druge upalne lezije: papule, pustule ili noduli.

Prve lezije u adolescentnom dobu općenito su blago inflamirani ili neinflamirani komedoni na čelu. Odmah nakon toga pojavljuju se inflamirane lezije na obrazima, nosu i bradi. Najčešća lokalizacija akne je lice, ali se on može pojaviti i na prsištu i leđima. Bolest je u većini slučajeva blagog karaktera i ne ostavlja ožiljke, ali se u nekih pojedinaca ipak razviju velike inflamirane ciste i noduli, koji se dreniraju i ostavljaju izražene ožiljke. Oblik vulgarne akne mogu promijeniti i egzogeni i endogeni čimbenici. Trenje i trauma mogu izazvati rupturu početnih mikrokomedona i izazvati upalu akne. Ovo se često javlja ispod znojnica za čelo ili ispod traka za bradu kaciga raznih sportaša. Za liječenje ili spriječavanje komedona koriste se lokalni kozmetički preparati ili preparati za njegu kose, kao što su lanolin, petrolat, butilstearat, laurilni alkohol i oleinska kiselina, te kronična topična izloženost nekim industrijskim spojevima koji sadrže netopive, čvrste masti (nečiste mješavine parafinskih ulja), halogenirane ugljikohidrate i katran kamenog ugljena i njegove derivate. Akna može nastati i kao posljedica ili lokalne ili sistemne primjene glukokortikoida. I neki drugi sistemni lijekovi kao što su izoniazid, halogeni, Dilantin i fenobarbital mogu izazvati erupciju nove akne ili pogoršati stanje već postojeće.

Liječenjem se nastoje ukloniti komedoni, smanjiti populacija lipofiinih bakterija i kvasca, te ublažiti upala. Premda površinu zaraženu aknama treba održavati čistom, samo brisanje površinske masnoće nema nekog značajnog utjecaja na liječenje. Preenergično trljanje može samo pogoršati stanje, zbog mehanički izazvane rupture komedona. Oralna primjena tetraciklina i eritromicina u dnevnim dozama od 250-1000 mg smanjiti će folikularnu kolonizaciju nekih lipofiinih organizama i izazvati protuupalni učinak nezavisno od antibakterijskog djelovanja. Neki lokalni agensi kao što su retinurička kiselina, benzoil peroksid ili salicilna kiselina, mogu izmijeniti način epidermalne deskvamacije, spriječiti
stvaranje komedona i pomoći pri nestanku postojećih cista. S druge strane, korisna adjuvantna terapija su i lokalni antibakterijski preparati kao što su benzoil peroksid, lokalna primjena eritromicina, klindamicin ili tetraciklin. U slučaju teškog oblika nodulocistične akne, koja ne reagira na oralne antibiotike i lokalnu terapiju, može se pokušati s primjenom sintetskog retinoida izotretinoina u dnevnim dozama od 0,5-1,0 mg/kg tjelesne težine, kroz 15 do 20 tjedana. Kako je ovaj lijek teratogen, njegova je primjena ograničena, a u žena najprije treba isključiti trudnoću, te spriječiti mogućnost začeća tijekom liječenja. Bolesnici koji se liječe ovim lijekom imaju izrazito suhu kožu i heilitis, a može doći i do pojave hipertrigliceridemije. Bolesnici koji uzimaju izotretinoin, osobito oni podvrgnuti dugotrajnom liječenju zbog nekih drugih poremećaja, često imaju problema zbog kalcifikacije ligamenata i nastanka koštanih izraslina na kralješnici.

ACNE ROSACEA

Acne rosacea je upalni poremećaj koji se najčešće pojavljuje na središnjem dijelu lica. Rijetko se pojavljuje u mlađih od 30 godina. Češći je u žena, ali se u muškaraca pojavljuje u težem obliku. Karakteristični su eritem, telangiektazije i površinske pustule, bez komedona. Rosaceja se rijetko javlja na prsima ili leđima.

Postoji veza između tendencije ka jakom crvenilu lica i kasnijoj pojavi acne rosacea. U samom početku pojave acne rosaceja, bolesnici imaju izrazito crvenilo lica. Ovo može biti posljedica vrućine, emocija, alkohola, vrućih napitaka ili prezačinjene hrane. Kako bolest napreduje, crvenilo se zadržava sve duže i na kraju, eventualno, prelazi u trajni oblik. Na postojeće crvenilo superponiraju se papule, pustule i telangiektazije.

Dugotrajna rozaceja može izazvati pojačani rast vezivnog tkiva, naročito na nosu, (rhinophyma), a može doći i do kompliciranih upalnih poremećaja oka, uključujući keratitis, blefaritis, iritis i rekurentni halazion. Ovi očni problemi mogu zaprijetiti i vidu, pa je opravdana obrada oftalmologa.

Općenito, acne rosacea se učinkovito liječe oralnom primjenom tetraciklina u dnevnim dozama koje variraju od 250-1500 mg/d. Korisna je i lokalna primjena metronidazola, a blagi, lokalni nefluorirani glukokortikoidi ublažit će eritem lica naročito ako se primjenjuju nakon hladnih obloga. Primjenu fluoriranih lokalnih glukokortikoida treba izbjegavati jer njihova kronična uporaba čak pojačava rosaceu. Kada su zahvaćene oči lokalna terapija nema učinka.

8 Comments

 1. Samo da dam informaciju: meni je linkocin dosta pomogao u liječenju akni.

 2. I od mene jedna informacija: Zeleni čaj se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi za liječenje mnogih oboljenja uključujući i akne.

 3. Azitromicin – nova terapijska strategija za liječenje akni kod adolescenata.

 4. Kod mene gotovo nista ne pomaže, jer nakon par dana posle terapije sve po starom 🙁

 5. CURE I DEČKI ako o ovome još nitko nije pisao onda bi ova vijest trebala obradovati one koji imaju problema s aknama, bubuljicama ili ranama! Prvo ču vam opisati par događaja iscjeljivanja takvih stvari prije nego vam kažem o kakvom je proizvodu rijeć, jer su svi u početku rekli ah i odmahnuli rukom, ali ipak nisu mogli odoljeti da probaju i tako se pozitivno iznenadili. Mogu reći da sam i ja tako reagirala, ali ovo sada pišem zato što je moj test bio uspješan i nadam se da se nitko neće razočarati..
  Prije dva dana sestra mi je poslala poruku u 6h jer nije mogla doćekati da mi kaže.. imala je jednu kremu običnu za ruke i mislila je “neću ju otvarati dok nepotrošim one dvije koju trenutno koristim” mislila je pa neću imati sto otvorenih krema, i tako ju je imala pola godine Shocked joj da je odmah znala.. tako ju je jedan dan odlučila isprobati i otvorila ju! (joj kako volim držati nekoga u neizvjesnosti Eek 2 ) inače po zimi je imala problema sa ispucalom kožom na rukama, i namazala je kremu prije spavanja, usput misleći “kako je ova krema bezveze i masna”. Ujutro kada se probudila paf, ruke upola iscjeljene, sva iznenađena donese bratu koji je imao strašno puno bubuljica, kad ono za par dana krema dokaže da djeluje i na tom području! .. idemo dalje.. dođe jedan dan teta kod nas a njena kčerka prepuna bubuljica i krastica, kad je mama pokazala kremu tetak kaže “ma da, pa nećemo mazati obićnu kremu za ruke na lice” i tako odu, ovo je sigurno bila sudbina- teta je zaboravila torbu i prije nego su se vratili po nju mama je ubacila kremu u torbu sa nadom da će ju isprobat, i zaista, za koji dan zove teta i kaže da nije mogla vjerovati kako se kčeri popravilo lice, i eto poslije toga ja dobila obavjest! Samo da još napomenem, probajte zaista nečete propasti za 15 kn ako već imate problema, svako jutro ili većer nakon što lice umijete u toploj vodi i obrišete, namažite tu kremu na problematičnom području i nemojte kidat, tiskat ili čačkat po licu, za 2 do 5 dana trebali bi imati rezultate, kada isprobate javite.. Krema je Glicemille- Palmolive za ruke od kamilice, okrugla, bijela, u Kauflandu je ima

 6. Miteseri:Oni su vec najava mogućeg problema. Ne nužno, ukoliko se pravilno tretira, ali pogreške tipa samostalnog istiskivanja mogu biti kobne. Zašto sami ne tiskati? Zato što ukoliko to radite rukama koje najčešće nisu čiste ni dezinficirane možete inficirati te male ranice koje si pravite i preći u slijedeću fazu pravih akni. U slučaju da imate mitesere, to su male bijele sitne potkožne nakupine, ne bi bilo loše da posjetite kozmetičarku da vam to očisti i spriječi eventualne komplikacije i nastajanje akni.

 7. molim vas,može mi ko preporučiti neku kremu koja se jednostavno nanosi protiv prištića.mislim u ljekarnu ići pa me zanimaju vaša iskustva,koja je najbolja a jednostavna za uporabu.
  tnx

 8. Najbolje ti je da se javiš dermatologu, da on pogleda tvoj problem i da ti propiše terapiju, jer samostalnim nestručnim liječenjem možeš samo da pogoršaš problem i oštetiš organizam

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.