Emocionalna inteligencija pruža mir

Emocionalna inteligencija pruža mir
Emocionalna inteligencija pruža mir
Emocionalna inteligencija pruža mir
Emocionalna inteligencija pruža mir

Pojam emocionalna inteligencija, koja se sve češće pominje, uglavnom se definiše kao sposobnost da razumijemo sopstvena i tuđa osjećanja, da ih razlikujemo, kao i da te informacije koristimo pri razmišljanju i planiranju sopstvenih aktivnosti.

Emocionalna inteligencija je sposobnost da osjetimo, razumijemo i uspješno primjenimo moć emocija kao izvora energije, informacija, kreativnosti, povjerenja i bliskosti sa ljudima koji nas okružuju na poslu i u privatnom životu.

Stručnjaci ukazuju da emocionalnu inteligenciju predstavlja sklop više sposobnosti – sposobnost samorazumjevanja, samokontrole, samouvjerenost i sposobnost empatije (saosjećanja).

Hauard Gardner je prvi pomenuo da postoji sedam različitih vrsta inteligencije i da je emocionalna inteligencija jedna od njih, dok je pojam emocionalne inteligencije obradio Danijel Goulman u svojoj knjizi “Emocionalna inteligencija”.

Profesor Predrag Nikić, povodom edukacije za zdravstvene radnike pod nazivom “Emocionalna inteligencija u medicinskoj praksi”, kaže da su zaposleni izgubili oslonac i sigurnost koje su im do skoro nudila preduzeća, mnoge neuspješne transformacije društvene u privatnu svojinu samo su pojačavali emocionalnu zebnju i osjećaj nesigurnosti, a tržišna orijentacija zahtjeva stalnu budnost i borbu za klijente. Komentarišući da li emocionalna inteligencija može pomoći u prevazilaženju tog problema, Nikić je kazao da potrošačka filozofija nameće nove želje i potrebe.

“Zaboravlja se na funkciju, svrhu i smisao. Nije nam dovoljan jedan mobilni telefon, razlog za kupovinu novog modela je ‘ljepši’ izgled”, kaže Nikić i dodaje da ćemo, ako se nesvjesno prepustimo konzumentskoj filozofiji, doživjeti efekat “šargarepe na dugom štapu”.

Prema Nikićevim riječima, ispunjenje želja ne donosi emocionalno zadovoljenje, jer uvijek ima još novih, a emocionalna inteligencija može ponuditi odgovore koji nam mogu pomoći u razumjevanju nas samih ali i života oko nas. Nikić objašnjava da emocionalna inteligencija označava sposobnost osvješćenja, razumjevanja, prihvatanja svojih i osjećanja drugih ljudi, kao i sposobnost upravljanja emocionalnim odnosima. On ukazuje da je veoma važno postati svjestan svih dimenzija svog emocionalnog života, jer su sve životne relacije, pa i poslovne, prožete emocijama. Emocionalni odnosi se ostvaruju u porodici, u partnerstvu, u prijateljstvu, u rođačkim odnosima i na poslu.

“Pred medicinske radnike se postavlja ozbiljan zahtjev, jer oni treba da budu most između zahtjeva korisnika i ostalih zaposlenih u medicinskim ustanovama”, ističe Nikić.

On kaže da emocionalno inteligentni rukovodioci u zdravstvu poznaju potencijale zaposlenih ali i njihove zahtjeve, potrebe i htjenja i da emocionalno inteligentni rukovodioci u zdravstvu poštuju, podržavaju i podstiču svoje zaposlene, jer znaju da je bijes izraz nemoći rukovodioca. Nikić podvlači da emocionalna inteligencija pomaže svim akterima u zdravstvenim organizacijama, a rukovodiocima omogućava efekat “rezonance” ili “emocionalne indukcije”.

“Zaposleni u zdravstvu emocionalnu inteligenciju vide kao svojevrsnu sposobnost za sticanje emocionalne sigurnosti i stabilnosti, ona im pruža mogućnost da ublaže strepnje koje dolaze iz turbulentnog okruženja kao i da radnu sredinu prepoznaju kao prostor za iskazivanje svojih sposobnosti ali i potreba”, kaže Nikić.

Prema njegovim riječima, na seminarima koje Centar za proučavanje i primjenu emocionalne inteligencije sprovodi, uči se da ne postoje pozitivne i negativne emocije, već prijatne i neprijante emocije.

“Medicinski radnici uče da prepoznaju svoja osjećanja, da ih razumiju, da prepoznaju matricu raspoloženja, odnosno uče da emocije prepoznaju kao odgovor na neki impuls iz okruženja”, kaže Nikić. On dodaje da medicinski radnici koji umiju da propoznaju i iskažu iskrenu zainteresovanost za pacijenta, učiće korisnike obliku poželjnog ponašanja pa vrlo brzo može uslijediti identičan odgovor – da i oni nauče da iskazuju emocije.

On smatra da je emocionalna inteligencija svojevrsna unutrašnja njega i da ne treba zaboraviti da je spoljašnjost ogledalo naše unutrašnjosti. U skladu s tim, kaže Nikić, osim što emocionalna inteligencija pomaže medicinskim radnicima u podizanju stepena motivacije, ona daje mogućnost svakom pojedincu da nauči da voli, da poštuje, da se raduje i divi. On poručuje da ne treba zaboraviti da osmjeh i prihvatanje ponekada liječe više od lijekova i da pacijenti od doktora očekuju recept za izlječenje ali i razumjevanje za različite potrebe i htjenja.

“Ne možemo očekivati od zdravstenih radnika da će u većoj mjeri brinuti o našem zdravlju od nas. Stoga osim što svakoj osobi valja preporučiti kratak program fizičkih vježbi, valja preporučiti i emocionalnu njegu u porodici i partnerstvu”, zaključio je Nikić.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.