Simptomi pogrešne dijete

Simptomi pogrešne dijete
Simptomi pogrešne dijete
Simptomi pogrešne dijete
Simptomi pogrešne dijete

Iscrpljujući svoj organizam raznim dijetama koje obećavaju čudotvorne efekte u kratkom vremenu možete izgubiti nekoliko kilograma privremeno, međutim to nije vrijedno narušavanja zdravlja.

Gubite li više od dva kilograma nedeljno, postoji velika opasnost da u njima gubite tečnost organizma, koja mu je preko potrebna.

Previše istih vitamina

Ova činjenica se odnosi na dijete koje uključuju jednu vrstu namirnica dnevno, npr. samo banane ili samo salatu. U tom slučaju prevelika količina jedne vrste vitamina može da ošteti jetru i onemogući apsorpciju nekih drugih vitamina, što je mač sa dvije oštrice.

Unos manje od 1.500 kalorija dnevno

Brojite li kalorije, njihov dnevni unos ne bi smio da bude manji od 1.500. Padne li kalorijska vrijednost unesene hrane ispod te granice, rizikujete da usporite metabolizam, kao i da brzo vratite kilograme po završetku dijete.

Ubrzavanje metabolizma

Proizvodi koji obećavaju ubrzanje metabolizma kako bi se hrana brže razgrađivala, uglavnom sadrže sastojke poput kofeina koji stvaraju lakšu zavisnost. Kada prestanete da koristite slične proizvode, potreba za njima će ostati, a kilogrami će se vratiti čim se metabolizam uspori.

“Čišćenje” organizma

Detoksikacijska sredstva ne čiste organizam samo od hranljivih supstanci, nego uništavaju i “dobre” bakterije u crijevima i otežavaju rad probavnog sistema. Takođe, dovode do dehidratacije organizma i usporavaju rad prirodnih pročišćivača – jetre, bubrega i kože.

Samo jedna vrsta namirnica

Osim spomenute pretjerane količine jedne vrste vitamina, ovakav način ishrane uskraćuje organizmu prijeko potrebne supstance, čiji manjak može biti uzrok mnogih bolesti poput osteoporoze, mišićne atrofije, bolesti srca i ozbiljnog pada imuniteta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.