Mehanizam mišićne kontrakcije

Mehanizam mišićne kontrakcije
Mehanizam mišićne kontrakcije
Mehanizam mišićne kontrakcije
Mehanizam mišićne kontrakcije

Kontrakcija započinje oslobađanjem jona Ca++ iz cisterni sarkoplazmatskog retikuluma. Ca++ se veže za C podjedinicu troponina uzrokujući konformacionu promjenu troponin-tropomiozinskog kompleksa koji se uvlači dublje u aktinsku nit čime se aktivina mjesta na aktinu otkrivaju. Prethodno  na miozinsku glavicu dolazi molekula ATP-a koja se zbog ATP-azne aktivnosti glavice razlaže na ADP i P koji ostaju na glavici i uzrokuju pojavu napetosti glavice i vrata (ATP energizira glavicu).

Kada se aktivno mjesto na aktinskoj niti oslobodi, dolazi do reverzibilnog spajanja aktina i miozina, pri čemu energija nastala razgradnjom ATP-a dovodi do savijanja glavice i vrata miozinske molekule prema repnom dijelu. Ovo savijanje miozinske glavice i vrata se naziva zaveslaj, kojim se aktinske niti povlače prema središtu sarkomere. Na taj način ona povuče za sobom i aktinske niti.

Nakon savijanja na miozinsku glavicu dolazi nova molekula ATP-a (ADP i P su se otpustili sa glavice), što uzrokuje da se miozinska glavica vrati na prvobitno mjesto gdje se ATP opet razlaže na ADP i P i čeka novo aktivno mjesto na aktinu. Na taj način dolazi do skraćivanja sarkomere uzrokovano klizanjem aktinskih i miozinskih niti, dolazi do skraćivanja miofibrila, odnosno mišićne stanice. Iako se aktin i miozin nazivaju kontraktilnim bjelančevinama, oni se ne skraćuju nego samo kližu jedni između drugih. Do relaksacije dolazi odvajanjem Ca++ od troponina C, čime kompleks troponin – tropomiozin ponovo prekrije aktivna mjesta na aktinu, Ca++ se vraća u cisterne sarkoplazmatskog retikuluma primarnim aktivnim transportom, pomoću Ca++ pumpe (tri molekula ATP-a).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.