Višnje ublažavaju simptome gihta

Višnje
Višnje
Višnje
Višnje

Višnje mogu pomoći u ublažavaju simptoma kod osoba koje imaju giht, pokazala su nedavna istraživanja.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Bostonu objavljena u žurnalu “Artritis i reumatizam” pokazala je da višnje poslije samo dva dana konzumacije smanjuju opasnost od napada gihta za čak 35 procenata. Efekat je čak i bolji kada se višnje uzimaju u kombinaciji sa lijekom alopurinolom – smanjuje šansu za pojavu simptoma za čak 75 odsto.

U studiji koja je obuhvatila 633 ispitanika sa gihtom, prosječne starosti 54 godine praćeni su njihovi simptomi i bilježeni faktori rizika.

Takođe, bilježeni su svi proizvodi od višanja koji su pojedeni dva dana prije napada gihta. Do kraja studije ispitanici su ukupno doživeli 1.247 napada.

Istraživači su utvrdili da se najmanje napada događalo kod osoba koje su jele više višanja. Potrebna količina je tri porcije (svaka se sastoji od 12 višanja) na svaka dva dana. Veće porcije, međutim, nisu efikasnije od toga.

Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se ureična kiselina taloži oko hrskavice i tečnosti u zglobovima. Najčešće se bolovi osjećaju u palčevima na stopalima, iako se mogu javiti i u rukama i drugim zglobovima nogu. Napad gihta manifestuje se intenzivnim bolom i otokom zgloba, a koža na njemu postaje crvenkasta ili ružičasta.

Ranije studije pokazale su da kofein može povećati rizik od napada gihta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.