Estrogen utiče na učenje

Učenje
Učenje
Učenje
Učenje

Kanadsko istraživanje pokazalo je da bi visoka koncentracija estrogena kod žena za vrijeme ovulacije mogla biti direktno odgovorna za inertnost i probleme s koncentracijom. Istraživanje koje su na laboratorijskim pacovima sproveli naučnici Instituta za istraživanje bihevioralne neurobiologije Univerziteta Konkordija u kanadskom gradu Montrealu pokazalo je da postoji veza između visokog nivoa estrogena i problema sa pažnjom i učenjem.

Od ranije je poznato da visoki nivoi estrogena koincidiraju sa sposobnošću žene za održavanje pažnje, ali ovo kanadsko istraživanje je prvo koje pokazuje kako takva situacija može biti uzrokovana direktnim uticajem hormona na evolucijski starije moždane strukture.

Poznato je da pacovi i ljudi imaju sličnu fiziologiju mozga, zbog čega se pacovi često koriste za istraživanja od kojih koristi imaju i ljudi.

“Uprkos tome što se od prije znalo da estrogen ima značajnu ulogu u učenju i pamćenju, nije postojao jasan zaključak o njegovom učinku”, objašnjava autor ovog istraživanja Vejn Brejk.

On dodaje da istraživanje jasno pokazuje da visok nivo estrogena povećava moždane sposobnosti ženki pacova.

Istraživači su pacove neprestano izlagali jednom istom tonu, a kada su se oni na to privikli, uz ton su povezali i jedan drugi stimulans.

Pacovi sa niskim nivoom estrogena brzo su naučili da je ton povezan s novim stimulansom, dok je pacovima sa višim nivoom estrogena trebalo duže vrijeme da to zapamte.

“Ovo i neka druga otkrića upućuju na zaključak da estrogen direktno utiče na mozak možda tako što ometa rad signalnih molekula u mozgu”, istakao je Brejk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.