Nikotin povećava bol - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Nikotin povećava bol

Nikotin povećava bol

Nikotin povećava bol

Nikotin povećava bol

Američki naučnici su u sklopu novog istraživanja pregledali više od 5.300 pacijenata. Sve sudionike istraživanja su mučili bolovi u leđima izazvani raznim poremećajima, zbog kojih su morali biti podvrgnuti hirurškom ili nehirurškom liječenju dužem od osam mjeseci.

Zanimljivo je da su bivši pušači i osobe koje nisu nikad pušile na samom početku istraživanja prijavili manji intenzitet bolova u leđima od ispitanika pušača ili onih koji su prestali pušiti tokom istraživanja. Kod pušača je zabilježen znatno veći intenzitet bolova nego kod osoba koje nisu nikad pušile.

Nakon nekog vremena, pacijenti koji su prestali pušiti tokom liječenja, prijavili su značajno smanjenje bolova od osoba koje su nastavile pušiti, objavljeno je u časopisu Journal of Bone and Joint Surgery.

Poznato je da nikotin povećava bol. Naše istraživanje je pokazalo da prestanak pušenja značajno smanjuje bolne simptome. Osobe koje su nastavile pušiti nisu osjetile nikakvo poboljšanje, neovisno o načinu kojim su liječile bolove. Stoga, ako se želite riješiti bolova u leđima, vrijeme je da odbacite cigaretu, poručuje autor istraživanja dr. Glenn Rechtine sa Sveučilišta Rochester.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>