“Zimska” glavobolja

Simptomi sinusitisa
Simptomi sinusitisa
Simptomi sinusitisa
Simptomi sinusitisa

Začepljen nos, bolovi u predjelu čela i lica, loša koncentracija, povišena temperatura, iscrpljenost, kašalj – sve su to neugodni simptomi upale sinusa.

Liječenje sinusitisa obično se provodi antibioticima (Eracid), a uvelike pomaže i uzimanje vitamina A, C, E, cinka i selena, ispijanje čaja od koprive kao i pileća juha koja rješava problem začepljenog nosa.

Ukoliko bolest nije jako napredovala, zimsku glavobolju koju je uzrokovala hladnoća može se zaustaviti i utopljavanjem. Otuširajte se toplom vodom, ne izlazite vani bez kape koja prekriva čelo i parite sinuse čajem od koprive. Akutna glavobolja mogla bi otići brže nego biste pomislili.

Simptomi sinusitisa

Simptomi sinusitisa su začepljen nos, sekrecija sluzi, pritisak, bol, povišena temperatura, umor i iscrpljenost te glavobolje. Vrlo često nastaje i tzv. postnazalni drip, odnosno slijevanje sluzi iz sinusa u grlo. Kod težih slučajeva može se javiti bol u uhu i u vratu, zubobolja, gubitak njuha te suzenje iz očiju.

Liječenje sinusitisa obično se provodi antibioticima (Eracid), dekongestantima i tabletama protiv bolova. Preporučuje se i inhalacija, korištenje slane otopine koja se uštrcava u nos, ovlaživači zraka te topli oblozi koji se primjenjuju na bolnim mjestima. Tokom akutne infekcije poželjno je boraviti u prostoriji sa stabilnom temperaturom zraka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.