Tretman alergijskih oboljenja

alergija
alergija
alergija
alergija

Postoje 4 principa: izbjegavati alergijsku iritantnu supstancu, terapija lijekovima, imunoterapija (hipo i desenzibilizacija) i profilaksa.

Izbjegavanje susreta sa alergenom

Logično, ali se srećemo sa dosta problema, nekada i nerješivih. Treba još jednom naglasiti ono što je u korelaciji sa današnjim trendom o dojenju, da:

  • kod dojenčadi sa velikim potencijalom alergijskih oboljenja u familiji (astma, atopijske bolesti) nastojati da se ne uvodi nikakva druga hrana osim majčinog mlijeka bar do šestog mjeseca.
  • Takvim dojiljama reći da za to vrijeme izbjegavaju potencijalnu alergijsku hranu, jer se alergen može transportovati i mlijekom.

Farmakološka terapija:

Adrenergici, uključujući kateholamine (adrenalin, noradrenalin, proterenol) i ne-kateholamine (efedrin, albuterol, terbutalin). Obzirom da se ovi lijekovi brzo inaktiviraju enzimima iz jetre, GIT i drugim, daju se isključivo injekciono, inhalaciono, ili na površine (efedrin).

  • Efedrin je najstariji ne kateholaminski preparat, simpatomimetik, ali ima slabu stimulacionu aktivnost. Može dati neželjene efekte kao što su insomnija, glavobolja i iritacije. Neželjeni efekti adrenergičnih lijekova mogu biti: tremor skeletne muskulature, kardijalna stimulacija, pogoršanje hipoksije, vomitus, insomnija, bol u epigastriju i crvenilo kože i sluzokoža.
  • Aminofilin (teofilin) je najvažniji u kupiranju astmatičnih napada iako mu je mehanizam djelovanja nejasan, a toksikologija klinički problem.
  • Od drugih adrenergičnih agonista najpoznatiji je salbutamol (Ventolin) kao selektivni bronhospazmolitik u obliku sirupa, tableta i aerosola.

Antihistaminici su lijekovi različite hemijske strukture. Postoje histamin receptori u različitim tkivima i to 2 vrste, H1 i H2 receptori. Postoji veliki broj preparata na tržištu, ali je efekat sličan. Neželjeni efekat im je sedacija pa ih treba izbjegavati u kombinaciji sa drugim depresivima.

Hromglikat (Intal)

Kortikosteroidi

Hiposenzibilizacija

Sprovodi se tako da se potkožno daju male doze alergena i onda se postepeno povećavaju do pronađene doze održavanja. Postoje kontraverze o uspjehu ove metode.

Profilaksa

Primarna i sekundarna profilaksa ima cilj da se spriječi razvoj bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.