Ciroza jetre

Ciroza jetre
Ciroza jetre

Definicija

Ciroza jetre je stanje u kojem su svi dijelovi jetre zahvaćeni patološkim promjenama.

Etiologija

Uzrok ciroze može biti prekomjerna upotreba alkohola i tada govorimo o alkoholnoj cirozi. Unošenjem velikih količina alkohola se stvara velika količina masti što jetri onemogućava da utoli potrebe za kisikom. Kao odgovor imunološkog sustava na ovakvo stanje dolazi do upalnog procesa koji uništava stanice jetre.

Tako nastaje “masna jetra”. “Masna jetra” ima dobru prognozu ako se ispuni uvjet potpune i trajne apstinencije od bilo koje vrste alkoholnih pića. U protivnom, nastaje ciroza jetre i ona predstavlja ireverzibilno (nepovratno) oštećenje hepatocita (stanica jetre). Jedan od uzroka ciroze jetre je i hronični hepatitis (A, B, C, D). Mogu je izazvati i primarna bilijarna ciroza, nasljedna oboljenja, vaskularna oboljenja, infektivna oboljenja, lijekovi. Cirozu kao kroničnu bolest jetre karakteriziraju oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrine funkcije, nakupljanje tekućine u abdomenu (ascites), krvarenja (koagulopatija), povišen tlak u portalnim krvnim žilama (portalna hipertenzija) i poremećaj određenih moždanih funkcija (hepatička encefalopatija ).

Klinička slika

U kliničkoj slici imamo promjenu općeg stanja organizma. Osjećaj malaksalosti, gubitak tjelesne težine, povišena temperatura, žutica se javlja kao posljedica nemogućnosti jetre da odstrani bilirubin, kožne promjene koje se manifestiraju tzv. “spider nevusima” (točkaste crvene mrlje iz kojih se šire krvne žile) i koje se javljaju na licu prsnom košu i gornjim ekstremitetima. Na dlanovima je prisutan tzv. palmarni eritem (crvenilo).

Kod muškaraca se opaža smanjena dlakavost, a može se razviti atrofija testisa i ponekad bolno povećanje grudi (ginekomastija). Nakupljanje tekućine u trbuhu (ascites) uobičajen je znak uznapredovale ciroze. Povišena tjelesna temperatura, bol u trbuhu i osjetljivost na pritisak je obično znak da je prisutna i infekcija. Teškoće u održavanju pažnje, smanjena moć rasuđivanja, konfuzija, tremor, depresija, pa i koma su znaci oštećenja mozga tj. hepatične encefalopatije.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih manifestacija, laboratorijskih analiza i histološkog nalaza kao jednim od najsigurnijih dijagnostičkih parametara. Brojni su testovi koji se izvode da bi se utvrdila funkcija jetre. Specifični testovi za kronični hepatitis uključuju vrijednosti bilirubina, aminotransferaza i testovi zgrušavanja krvi.

Bilirubin je žutocrveni pigment koji se normalno metabolizira u jetri, a izlučuje urinom. Povećane vrijednosti bilirubina u krvi uzrokuju žuticu.

Mjerenje specifičnih enzima također je korisno za postavljanje dijagnoze. Vrijednosti pojedinih faktora za zgrušavanje krvi i albumina u serumu mogu biti značajni za postavljanje dijagnoze.

Protrombinsko vrijeme je vrijeme u sekundama potrebno da se krvni ugrušak formira. Što je duže vrijeme to je veći rizik krvarenja.

Vrijednosti aspartat aminotransferaze (AST) i alaninaminotransferaze (ALT), ili tzv. transaminaza, su od posebnog značaja.

Ultrazvučni pregled abdomena, kompjuterska tomografija (CT) i magnetska rezonanca (NMR) su tehnike koje mogu biti korisne u određivanju stadija bolesti. Biopsija je uzimanje uzoraka jetrinog tkiva putem posebne igle i preporuča se pacijentima s kroničnim hepatitisom koji još nemaju prave simptome ciroze, kako bi se utvrdio stupanj oštećenja.
komplikacije
Skoro svaki proces u organizmu je poremećen zbog nepravilnosti u radu jetre. Najznačajnije komplikacije ciroze jetre su: krvarenje, portna hipertenzija, uvećana slezena, ascites, abdominalne i respiratorne infekcije, oštećenje mozga kao i karcinom jetre.

Liječenje

Liječenje ciroze ovisi od toga da li je u pitanji tzv. mirna, stacionirana ciroza, ili ciroza s komplikacijama. U osnovi je prevencija onih bolesti ili stanja koja u svojoj evoluciji dovode do ciroze, kao što su alkoholna bolest, kronični hepatitis, medikamentozna oštećenja jetre. Komplikacije ciroze jetre zahtijevaju poseban tretman. Ciroza jetre je neizlječiva bolest, ali pravilnim higijensko-dijetetskim režimom (koji je sastavni dio terapije) i adekvatnim liječenjem može se usporiti njezin tok.

1 Comment

  1. Kordiceps može neposredno poboljšati funkciju jetre. Vrlo je djelotvoran u preventivi ciroze jetre. Još do danas nema u Kini i drugim zemljama djelotvornoga lijeka za liječenje ciroze jetre. Uvozni preparati «interferencije» nisu idealni, a cijene tih preparata mnogo su viša nego kordicepsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.