Oralni glukoza tolerans test

Oralni glukoza tolerans test
Oralni glukoza tolerans test
Oralni glukoza tolerans test
Oralni glukoza tolerans test

Oralno opterećenje glukozom ili test oralne podnošljivosti glukoze (OGTT), utvrđuje radi li se o dijabetesu melitusu (šećernoj bolesti) ili je oštećena tolerancija na glukozu ili je poremećena glikemija na tašte.

OGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test traje 2 sata. Mjeri se razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima.

  • Kod trudnica: u vremenu: 0 min, 30 min, 60 min, 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)
  • Kod ostalih: u vremenu: 0 min i 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)

Test se izvodi tako da se krv i mokraća od ispitanika uzmu na početku samog testa te ispitanik zatim popije točnu određenu količinu glukoze otopljene u vodi. Ispitanik mora biti natašte na početku testa, ne smije kretati, jer svako kretanje uzrokuje potrošnju glukoze u krvi pa test možda ne pokaže pravo stanje stvari. Za vrijeme testa se ne smije jesti, piti (čak ni lijek) niti pušiti. Ne smije se mokriti unutar tih 2 sata, jer ukoliko razina glukoze prijeđe bubrežni prag, ona će se pokazati i u mokraći.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene:

  • serum natašte: 4,4 – 6,4 mmol/L
  • nakon 30 min: 8 mmol/L
  • nakon 60 min: 8 mmol/L
  • nakon 2h: 8 mmol/L

Mokraća: u svim uzorcima negativno

Povišeno:

Povišene vrijednosti glukoze u ovom testu upućuju na dijabetes melitus, hiperfunkciju štitnjače, oštećenja jetre ili na celijakiju.

Sniženo:

Snižene vrijednosti OGTT-a mogu se naći u septikemiji, virusnom hepatitisu, raku gušterače, feokromicitomu, hipertiroidizmu, akromegaliji, hiperfunkciji kore nadbubrežne žlijezde, sindromu policističkih jajnika, hiperlipoproteinemiji, hepatocelularnoj degeneraciji, cističnoj fibrozi, talasemiji, cirozi, kroničnom pankreatitisu, akutnom i hroničnom oštećenju bubrega, reumatoidnom artritisu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.