Biološki i molekularni tumorski markeri karcinoma testisa

Tumorski markeri karcinoma testisa
Tumorski markeri karcinoma testisa

Karcinomi testisa zametnih stanica često izlučuju biološke markere tumora koji se mogu detektirati u perifernoj krvi. Nakon orhidektomije, prisustvo takvih markera u krvi ukazuje na prisutnost metastaza.

Takvi testovi također mogu biti korisni u svrhu praćenja terapije (koncentracije markera padaju s regresijom bolesti, a povećavaju se s njezinom progresijom), pa povećane koncentracije u krvi mogu za nekoliko tjedana do mjeseci prethoditi detekciji klinički ili radiološki nove metastatske bolesti.

Dva najčešća markera su AFP i hCG.

AFP tumoski marker

AFP obično izlučuje karcinom embrionalnih stanica; njegov biološki poluživot je približno 6 dana.

AFP se ne nalazi u slučaju čistog seminoma, a njegova detekcija ukazuje na prisustvo neseminomatoznih elemenata, bilo u samoj primarnog leziji ili na mjestu metastaze, čak i kada se za primarni uzorak nakon orhidektomije smatra da je čisti seminom.

hCG tumorski marker

hCG izlučuju sinciciotrofoblastne gigantske stanice, koje se najčešće nalaze kod koriokarcinoma. Takve gigantske stanice mogu biti prisutne u embrionalnim staničnim komponentama i povremeno kod takozvanih čistih seminoma. Biološki poluživot hCG je oko 24 sata. hCG može biti biološki aktivan, a izlučivanje estrogena iz testisa potaknuto hCG-om uzrok je ginekomastije u takvih pacijenata.

Nekoliko je citogenih markera u posljednje vrijeme povezivano s karcinomom testisa zametnih stanica. Izokromosom 12p prisutan je u većine svih oblika neoplazmi zametnih stanica a kada se nalazi u višestrukim kopijama može se dovesti u vezu s lošijom prognozom.

Stadiji raka testisa

  • I   stadij Zloćudni tumor (novotvorina) ograničen je samo na oboljeli testis
  • II   stadij Postoji udaljeni rasap u retroperitonealne limfne čvorove (čvorovi u stražnjem dijelu trbušne šupljine) ispod ošita
  • III stadij Rasap (širenje) zloćudnih tumorskih stanica testisa u limfne čvorove iznad ošita
  • IV stadij Hematogeni rasap (metastaziranje) u udaljene organe i limfne čvorove izvan trbušne šupljine tj. Izvan ošita (pluća, mozak, kosti)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.