Neinvazivni test za kolorektalni karcinom

Neinvazivni test za kolorektalni karcinom
Neinvazivni test za kolorektalni karcinom
Neinvazivni test za kolorektalni karcinom
Neinvazivni test za kolorektalni karcinom

Novi neinvazivni test za skrining kolorektalnog karcinoma (CRC) pokazao je visoku senzitivnost za detekciju kolorektalnih maligniteta. Test mjeri različite oblike promjene DNA, kao što su metilacija i mutacije, zajedno sa mjerenjem okultne krvi u fecesu. Kombiniranjem ovih metoda ljekari mogu dobiti informacije o najčešćim biološkim promjenama koje se događaju kod prekancerskih i kancerskih lezija u kolonu.

Naučnici na Exact Sciences Corporation (Madison, WI, USA) radili su sa kolegama sa Mayo Clinic, (Rochester, MN, USA) u analizi 1003 uzoraka pacijenata sa 36 lokacija u zemlji. Razvili su analitički algoritam za novi, automatizirani DNA test stolice, koji je generirao pozitivne ili negativne rezultate za svakog pacijenta. Uzorci su uzeti ili prije preparacije crijeva za skrining kolonoskopiju ili najmanje 7 dana za pacijente sa kolorektalnim karcinomom ili prekanceroznim rastom.

Kontrolna grupa je uključivala 796 pacijenata sa negativnom kolonoskopijom ili polipima manjim od 1 cm, a ispitivana grupa je uključivala 207 pacijenata sa potvrđenim CRC ili prekancerozama. Tim je bio u stanju pokazati da se CRC i uznapredovala prekancerozna lezija mogu biti detektirani neinvazivno manualnim multi-target DNA-baziranim testom stolice (sDNA-MT) koji sadrži DNA markere i dodatno beta-aktin i fekalni hemoglobin. U kliničkom okruženju, uz optimiziranu automatsku analitičku platformu i logistički algoritam, test bi mogao pospješiti skrining na kolorektalni karcinom.

Automatski testovi metilacije, mutacije i aktina se rade na Hamilton STARlet aparatu, a Quantitative

Allele-specific Realtime Target i Signal amplification (QuARTS) se izvode na ABI 7500 FastDx real time thermal cycleru (Applied Biosystems; Foster City, CA, USA). Test je detektirao 98% svih kancera kao i 83% prekursorskih lezija, kao što je visoko gradusna displazija i 57% prekursorskih lezija većih od 1 cm. Pacijenti su slani na kolonoskopiju zbog simptoma i senzitivnost se može povećati u odnosu na onu viđenu na skriningu.

Graham P. Lidgard, PhD, rekao je „Ohrabreni smo rezultatima ove studije za detekciju kancera i prekancerskih lezija, naročito onih sa displazijom visokog stepena, abnormalnost koja je prepoznata i u vezi je sa progresijom u sami kancer. Trenutni skrining testovi koji koriste samo fekalnu okultnu krv su biološki limitirani u detekciji prekursorskih lezija i kolorektalnog karcinoma. Studija je prikazana na 11. godišnjoj konferenciji Američke asocijacije za istraživanje raka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.