Nedostatak kalija izaziva umor i iscrpljenost

Umor
Umor
Umor
Umor

O tome koliko je bitan kalij našem organizmu ne govori se tako često, ali on je iznimno bitan za snagu u mišićima, rad živaca i zdrav kardiovaskularni sustav.

Kalija ćete najviše pronaći u avokadu, bananama i bijelom grahu, a čak i ako konzumirate dnevno preporučenu dozu od 4.700 miligrama, možete biti u manjku. Zašto? Što više natrija unosite u organizam, to je veća potrošnja kalija, kaže dr. Janet Brill – nutricionistkinja iz Philadelphie. Teško je primijetiti da vam nedostaje kalija, ali ako prepoznajete simptome koje ćemo navesti u tekstu, obratite se liječniku radi pretraga.

Konstantna iscrpljenost

Svaka stanica tvog organizma treba dovoljnu količinu kalija da bi funkcionirala. Ako ste nakon svake male aktivnosti iscrpljeni i umorni, a znate da ste spavali dovoljno – onda je uzrok nedostatak kalija.

Hrana iz vrećice i smrznuta hrana

Ako se vaši obroci sastoje od čipsa, čokolada i ostalih “brzih zalogaja”, onda bez provjeravanja možete znati da vam nedostaje kalija! Izbacite sol iz prehrane kako biste pomogli tijelu da zadrži potrebne količine kalija u organizmu.

Grčevi u mišićima

Kalij igra veliku ulogu u kontrakciji mišića, pa kada je razina kalija niska, možete osjetiti slabost ili čak i grčeve u mišićima, kaže dr. Brill.

Gubitak svijesti ili vrtoglavica

Kada organizam naprasno ostane bez kalija, otkucaji srca će biti toliko usporeni da je ćete se osjećati kao da gubite svijest. Ova pojava se ne može ograničiti samo na pad kalija u organizmu, postoje i drugi uzroci, no ako vam se to dogodi, javite se liječniku da ustanovi pravi uzrok.

Zatvor i nadutost

Niska razina kalija usporava funkcije organizma, pa probavni sustav nije iznimka. Nadutost i grčevi u želudcu su također moguća pojava. Opet ponavljamo, ta stanja mogu uzrokovati i drugi faktori, no vi ćete sigurno znati ako ste jeli hranu koja uzrokuje nadutost, pa možete isključiti nedostatak kalija kao uzrok.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.