Novi način borbe protiv raka

Novi način borbe protiv raka
Novi način borbe protiv raka
Novi način borbe protiv raka
Novi način borbe protiv raka

Naučnici u Švedskoj razvili su „potpuno nov mehanizam“, kako ga nazivaju, za borbu protiv raka uz pomoć „eksplodirajućih“ ćelija raka.

Stručnjaci za rak sa Karolinska instituta u Stokholmu tvrde da su uspjeli da preokrenu proces rasta tumora mozga kod miševa dajući im supstancu po imenu Vacquinol-1 koja se može uzimati i u formi tablete.

Otkriveno je da Vacquinol-1 molekuli iniciraju proces u ćelijama raka nazvan “vacoulization” – u kom ćelija prenosi supstancu iz spoljašnjosti u svoju unutrašnjost, i prilikom kog dolazi do rušenja spoljnog zida ćelije što dovodi do “eksplozije” i njene smrti.

Istraživanje je sprovedeno na miševima sa uobičajenim tipom tumora mozga, ali naučnici tvrde da ova metoda ima potencijal da se koristi i na drugim tipovima raka i to kod ljudi.

Ovo otkriće predstavlja kulminaciju duge potrage za novim načinima za liječenje raka, tokom koje su naučnici izlagali ćelije tumora stotinama različitih molekula kako bi proučili njihov efekat.

Vacquinol-1 je tokom ovog procesa izolovan kao najuspješniji i istraživači sada žele da ubrzano prijeđu u fazu 1 testiranja na ljudima.

Šest od osam miševa koji su primili tretman uspjelo je da u životu ostane 80 dana u poređenju sa svega 30 dana koliko su živjeli miševi u kontrolnoj grupi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.