6 rizičnih faktora moždanog udara

Migrena
Migrena
Migrena
Migrena

Prvi put u povijesti objavljene su smjernice prevencije moždanog udara za žene. Pokazalo se da moždani udar češće pogađa žene, a kvaliteta života onih žena koje prežive gora je nego kod muškaraca.

Ženski hormoni, trudnoća, porod, kao i drugi faktori specifični za spol predstavljaju veći rizik ove potencijalno smrtonosne blokade u mozgu.

Preeklampsija

Ovo stanje koje karakteriziraju visok tlak, oticanje i proteini u mokraći, značajan je rizik tijekom i nakon trudnoće. Žene s kroničnom hipertenzijom ili one koje su od toga patile u prethodnoj trudnoći trebaju uzimaju niske doze aspirina od 12. tjedna trudnoće pa sve do poroda, preporučuje se u smjernicama. Ako konzumirate manje do 600 mg kalcija dnevno, trebali biste uzeti u obzir dodatke kalcija.

Ako u trudnoći imate visok tlak, on mora biti pod kontrolom.

Ako se razvije preeklampsija, imate veći rizik razviti hipertenziju kasnije u životu te dobiti moždani udar. Zato je važno redovito se kontrolirati kod liječnika.

Oralna kontracepcija

Uzimanje oralne kontracepcije povećava rizik od moždanog udara, zbog čega se preporučuje izmjeriti krvni tlak prije početka uzimanja pilula. Još ako pušite, zaboravite na njih. Ako uzimale pilule i pušite, imate znatno veći rizik i od srčanog i moždanog udara.

Hormonsko nadomjesno liječenje

Pokazala se povezanost te terapije s kardiovaskularnim bolestima.

Migrena s aurom

Migrene s aurom definirane su kao tipične migrenske glavobolje uz prisustvo vizualnih poremećaja, trnaca, utrnulosti, slabosti te poteškoćama govora koje prethode glavobolji. Iako nema dokaza da bi smanjena učestalost migrena smanjila rizik od moždanog udara, ne bi bila loša ideja tretirati ih, piše u smjernicama.

Fibrilacija atrija

Ovo je jedan od najčešćih oblika aritmije i glavni čimbenik rizika za moždani udar. Preciznije, povećava rizik od moždanog udara četiri do pet puta. Što su žene starije, to se fibrilacija atrija povećava. Posjetite liječnika ako osjetite ubrzan rad srca, presakanje otkucaja, ili bilo što neobično.

Visok krvni tlak

Povezanost visokog krvnog tlaka i moždanog udara jedan je od najjačih u cijeloj medicini. Ako snizite krvni tlak, snižavate rizik od moždanog udara. Najbolji način za to je zdrav život. Što to podrazumijeva? Redovita fizička aktivnost, umjerena konzumacija alkohola (ne više od jednog pića dnevno), prehrana bogata voćem, povrćem, žitaricama, orašastim plodovima, maslinovim uljem i niskim unosom zasićenih masnoća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.